Opinie

'Haatzaaien hoort niet thuis in een democratie'

Hanna Luden verbaast zich over een opiniestuk van vorige week. 'Antisemitisme is vaak ongrijpbaar, onderhuids en moeilijk te begrijpen,' betoogt ze in dit reactiestuk.

Hanna Luden
Een olielamp verlicht het onderkomen van een Palestijns gezin in een vluchtelingen­kamp in het zuiden van Gaza. Beeld Mahmud Hams/AFP
Een olielamp verlicht het onderkomen van een Palestijns gezin in een vluchtelingen­kamp in het zuiden van Gaza.Beeld Mahmud Hams/AFP

Bewust verwarde Jaap Hamburger in zijn opiniestuk van vorige week ('Protest tegen Israël moet juist op de Dam') twee zaken: kritiek op Israël (en demonstraties met een politiek statement hierover) en antisemitisme. Dat is de onvermijdelijke conclusie na het lezen van zijn stuk.

Een maand geleden hebben het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) en het Centraal Joods Overleg (CJO) de burgemeester van Amsterdam gevraagd demonstraties gericht op Israël van de Dam te weren. Dit vanwege het treurige feit dat deze demonstraties te vaak geen politieke statements zijn, maar plat antisemitisme.

Antisemitisme is vaak ongrijpbaar, onderhuids en dus moeilijk te bewijzen. Er zijn soms situaties waar discussie niet eens nodig is, het antisemitisme druipt er als het ware van af. Ik zal volstaan met twee voorbeelden, in onze ­Monitor Antisemitisme kunt u er meer vinden.

Op de vlag van het (door de demonstranten zo verfoeide) Israël is de davidster door een hakenkruis vervangen. Dit leidde tot veroordeling van de 'demonstrant', die tegenwoordig niet het hakenkruis van de nazi's maar een kakkerlak gebruikt om zijn afkeer te uiten.

Niet 'antisemitisch' en toch klopt hier iets niet. Hiermee wordt geen kritiek geuit - doel van een demonstratie - maar afkeer, haat tegenover de staat Israël als zodanig.

Een tweede voorbeeld is het incident van afgelopen december en de directe aanleiding voor deze brief. Een jonge man bezigde zeer kwetsende uitspraken over Joden, uitspraken die direct uit de klassieke boeken afkomstig leken te zijn, zoals "De Joden zijn de vijand van alle mensen."

Gotspe
Met verbijstering lazen we de stelling van de heer Hamburger dat als iets het antisemitisme aanwakkert, het wel het grootschalige geweld en de schendingen van fundamentele rechts­regels door de staat Israël is. Met andere woorden: logisch dat er antisemitisme is, want Israël is een schurkenstaat.

Zou de heer Hamburger het 'logisch' vinden als er haat is jegens Chinezen in Nederland, vanwege Chinees politiek beleid? Dat Chinese restaurants daarom worden aangevallen en Chinese scholen voortdurend bewaakt moeten worden uit angst voor terreuraanslagen?

Zou de heer Hamburger het 'logisch' vinden als christenen worden aangevallen vanwege misdragingen van het Vaticaan? Zou hij ook beweren dat 'als iets moslimhaat aanwakkert, het het geweld en de rechtsgedingen van Turkije tegen de Koerden zijn? Van Saoedi-Arabië tegen de Jemenieten? Over gotspe gesproken.

Het Cidi hecht groot belang aan democratie. Waarin ruimte is voor verschillende politieke opinies en ideeën, voor discussies over deze ideeën - gebruikmakend van de vele beschikbare democratische middelen.

Het Cidi is voorstander van de tweestatenoplossing, een oplossing die niet door iedereen wordt gesteund, niet in Nederland, niet in Israël en ook niet onder de Palestijnen.

Speelbal
De inwoners van Gaza krijgen momenteel amper hulp en hebben slechts beperkt elektriciteit.

Oorzaak is een langdurig en heftig conflict tussen de twee grote Palestijnse spelers, Fatah en Hamas, en niet - zoals vaak wordt beweerd, Israël.

Niet alleen worden de mensen speelbal tussen deze partijen en betalen ze de prijs, ook maakt dit interne Palestijnse conflict het onmogelijk vredesonderhandelingen te voeren.

Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en ­Documentatie Israël. Beeld Claudia Kamergorodski
Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en ­Documentatie Israël.Beeld Claudia Kamergorodski

En dan heb ik het nog niet eens over de politiek van Hamas of van de Palestijnse Autoriteit, waar de heer Hamburger kennelijk geen kritiek op heeft, of irrelevant vindt. Het zijn corrupte regimes die hun onderdanen bedreigen en onderdrukken. Of over de raketten die vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd. Of over de intensieve investering in nutteloze tunnels en in terreur.

Stel dat het geld, in plaats daarvan, in infrastructuur, onderwijs, huizenbouw en economische ontwikkelingen zou worden geïnvesteerd.

Politieke demonstraties zijn bij uitstek een democratisch instrument - overigens ook in Isra­el, maar niet in Gaza of in de gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit.

Het Cidi wil demonstraties absoluut niet verbieden, wél eisen we dat deze vrij van haat en ophitsing worden gehouden. Want haatzaaien vormt juist een groot risico voor onze zo kwetsbare democratie!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden