Opinie

‘Grijp fusie met Weesp aan voor broodnodige bestuurlijke vernieuwing’

Fractievoorzitter PvdA Weesp Bert Keesman en raadslid PvdA Amsterdam Carolien de Heer komen met een voorstel: broodnodige bestuurlijke vernieuwing voor de stadsdelen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de marge van de coronacrisis wordt ijverig doorgewerkt aan de bestuurlijke fusie van de ­gemeenten Weesp en Amsterdam. Deze staat ­gepland in 2022. Onderwerp van ­gesprek is nu het toekomstige ­bestuur van Weesp, met mogelijk ­aardige haakjes voor de toekomst van Amsterdam.

De fusiepartners zijn in het bestuurlijk akkoord van 7 februari overeengekomen dat Weesp een ‘stadsgebied’ wordt, mogelijk samen met Driemond. Zo komt Amsterdam tegemoet aan de Weesper wens van ­‘nabijheid van bestuur’.

Een stads­gebied is nieuw in Amsterdam. Tot nu toe zijn er stadsdelen en gebieden, maar geen stadsgebieden. Er hoort een gekozen vertegenwoordiging bij: een stadsraad, die een eigen dagelijks bestuur kiest (vergelijkbaar met wethouders) wat beschikt over een eigen budget en een rechtstreeks lijntje heeft naar het Amsterdams college .

In de komende maanden kleuren we de stadsraad in. Hoeveel mensen zitten erin? Wie zit voor? Wat is het gedelegeerde takenpakket? En hoeveel budget staat daar tegenover?

Een inspirerend proces, waar het Amsterdamse bestuur mogelijk zelf ook iets aan heeft. Want juist nu wordt de evaluatie van het bestuur­lijke stelsel van Amsterdam in gang gezet.

Van een afstandje (Weesp) en ook van dichtbij (Amsterdam) lijkt het huidige stelsel slecht bij de eigenwijze Amsterdammers te passen: alle macht ligt bij de gemeenteraad en de stadsdelen en gebieden mogen alleen maar adviseren. Bovendien worden die adviezen vaak niet meegewogen bij de beslissingen van de raad.

Zou het niet mooi zijn om die ‘nabijheid van bestuur’ in de toekomst ook in Amsterdam de ruimte te geven? De stadsdelen krijgen dan hun democratisch gekozen stadsdeelraad en kiezen zelf hun dagelijks bestuur. Hun takenpakket is samen te vatten als ‘lokaal doen wat lokaal kan’.

Net als Weesp bepaalt elk stadsdeel (en misschien wel elk gebied) zijn ‘kernwaarden’: waarden die de identiteit, het voorzieningenniveau en het bestuur van elk stadsdeel bepalen. Zo krijgen Amsterdammers écht wat te zeggen over hun directe omgeving en bouw je bovendien aan ‘eenheid in verscheidenheid’.

Is dat geen mooie toekomst voor Amsterdam?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden