Han Lips

Graf Zonder Naam doet iets van belang, en dat is knap

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Kees van der Spek loste in Graf Zonder Naam een zeven jaar oud raadsel op.

Han Lips
Graf Zonder Naam Beeld SBS6
Graf Zonder NaamBeeld SBS6

In de vroege ochtend van 23 februari 2009 werd in de lift van de Bijlmerflat Hofgeest een dode man aangetroffen. Het bleek te gaan om een bolletjesslikker bij wie een capsule met coke in de maag was opengesprongen. De identiteit van de Afrikaan kon niet worden vastgesteld en de naamloze man kreeg een eenzame uitvaart op begraafplaats Sint Barbara.

Een kolfje naar de hand van Kees van der Spek. In zijn programma Graf Zonder Naam probeert de televisiemaker de identiteit te achterhalen van een van de driehonderd anonieme doden in Nederland.

Woensdag nam hij het afgekoelde dossier van de onbekende bolletjesslikker ter hand en volgden we hem tijdens zijn inspanningen om de nomen nescio in figuurlijke zin thuis te brengen.

Van der Spek werkte lang samen met Peter R. de Vries en deelt behalve diens speurzin een zekere liefde voor het dramatische effect.

We zagen een donkere acteur door een verlaten parkeergarage strompelen en in de lift in elkaar zakken. Op het ministerie van Buitenlandse ­Zaken werd de televisiemaker door een ambtenaar gewaarschuwd voor de ernstige veiligheidsrisico's die aan zijn reis naar Nigeria waren verbonden.

In werkelijkheid bleek de zoektocht niet zo vreselijk ­ingewikkeld. Van der Spek slaagde er via Facebook in de afzender te traceren van een mail uit het politiedossier over de mogelijke identiteit van de bolletjesslikker.

Het bleek te gaan om een oom van de overledene, woonachtig in Benin. Daar, in het gezelschap van diens echtgenote en kinderen, werd de anonieme dode van Sint Barbara inderdaad herkend als Onyeani Okuwa Onyeani.

Hels karwei of niet: het lukte Van der Spek toch maar om het zeven jaar oude raadsel op te lossen. Er is heel veel ­televisie, en de meeste programma's leiden nergens toe. Graf Zonder Naam doet iets van belang, en dat is knap.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden