PlusLezersbrief

‘Graag een nieuwe omroep met mensen die niet permanent op morele vakantie zijn’

Paroollezer Esther Sinnema betoogt in deze lezersbrief dat meer ongehoorde Nederlanders op televisie welkom zijn.

Journalist en initiatiefnemer van Ongehoord Nederland Arnold Karskens   Beeld ANP
Journalist en initiatiefnemer van Ongehoord Nederland Arnold KarskensBeeld ANP

Gesteund door de PVV en Forum voor Democratie moet de (onafhankelijke en dus niet politiek ge­steunde!) publieke omroep een ander geluid laten horen (Het Parool van gisteren). Dit omdat de initiatiefnemers van Ongehoord Nederland menen dat er een grote groep Nederlanders niet door de publieke omroep wordt vertegenwoordigd.

Geert Wilders haalt zijn stokpaardje weer van stal over de grachtengordelkliek die wordt bediend door de publieke omroep. Journalist Arnold Karskens laat weten dat we een harde discussie mogen verwachten zonder politieke correctheid.

Op het moment dat ik hiervan hoor, ben ik bezig met een ‘linkse hobby’: lezen, in ’t Hooge Nest van Roxane van ­Iperen. Daarin gaat het over het reilen en ­zeilen van een tweetal Joodse gezinnen in tijden van razzia’s, transporten naar concentratiekampen en andere ondenkbare verschrikkingen. Verschrikkingen die plaatsvinden als mensen elkaar naar het leven staan en het zelfstandig denken stopt.

De zinsnede ‘harde discussie ­zonder politieke correctheid’ laat ik op me inwerken. Een nog hardere discussie dan nu al wordt gevoerd?

Over een op het oog onschuldig onderwerp – Zwarte Piet – waar je als fatsoenlijke mensen in een fatsoenlijke samenleving uit zou moeten kunnen komen, wordt in Nederland al jaren een snoeiharde discussie gevoerd zonder zicht op welke toe­nadering dan ook.

En dit soort discussies krijg je, als in de samenleving in rap tempo een steeds grotere kloof ontstaat tussen rijk en arm. Dan bijten mensen zich vast in ­tradities. Zwarte Piet: die nemen ze ons niet ook nog eens af!

Waar blijft de grote groep weldenkende mensen – die geen bekende Ne­derlander zijn en ook geen expert – met een goed verstand dat aan staat en waar we veel te weinig van horen? De mensen die misschien niet binnen de grachtengordel wonen, misschien zelfs buiten de ring of in de provincie. De mensen die met pijn in hun buik naar dit alles zitten te kijken?

Dus een groepje ongehoorden: graag! Maar dan wel graag mensen die niet permanent op morele vakantie zijn. Want dat doen, is pas ongehoord.

Esther Sinnema, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden