Han Lips

Gorgelen met kokosolie is het zoveelste voedingstheorietje

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Een lachaanval zonder tegengas.

Han Lips
RTL Late Night Beeld RTL4
RTL Late NightBeeld RTL4

Er was nogal wat te doen over een interview uit NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Daarin vertellen diëtisten Tessa Moorman en Merel von Carlsburg dat ze hun dag beginnen met oil pulling: een lepeltje kokosolie twintig minuten lang gorgelen, waarna alle afvalstoffen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Het zoveelste voedingstheorietje, volledig in lijn met de Voedselzandloper en Rens Kroes' dingetje.

De ontstane commotie vonden de twee dames alleen maar 'heel leuk', zeiden ze bij RTL Late Night. Het toonde blijkbaar vooral aan dat The Green Happiness - geen boek, geen dieet, nee: een levensstijl - een hot topic was. Dat Georgina Verbaan een lachaanval kreeg, vond Lips dan weer 'heel leuk'.

Uitlachen? Nee, dat toch niet, zweerde Verbaan. Een prestatie op zich, na voorbeelden als: eet geen vlees en vis om maagfile te voorkomen, absoluut geen eieren ("De menstruatie van de kip. Een eitje komt los in de baarmoeder en belandt op je bord. Denk daar maar eens over na, Humberto"), geen darmwandbeschadigende gluten en blijf in godsnaam van de zuivel af, die obviously het lichaam verzuurt.

Het tegengas aan tafel moest komen van culinair journalist Karin Luiten, die - en dat was jammer - ook haar eigen boek, De Vrolijke Tafel, te verkopen had. Ze begon nog ferm: de pseudowetenschap die deze twee jonge diëtisten bedrijven was gevaarlijk.

"Nederland is totaal de weg kwijt als het op gezond eten aankomt." Maar eindigde lamlendig, met een verwijzing naar beide boeken: "Happy en vrolijk, allebei goed toch?"

Lang leve de commerciële tv.

Als Lips met twintig minuten kokosolie gorgelen dit gesprek uit zijn geheugen zou kunnen wissen, zou hij het subiet doen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden