Han Lips

Good cop en bad cop tegenover AD-columnist Ajarai

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: RTL Summer Night.

Hanina Ajarai in RTL Summer Night Beeld RTL 4
Hanina Ajarai in RTL Summer NightBeeld RTL 4

Donderdag was er ineens #ophef over een AD­-column van Hanina Ajarai waarin ze schreef dat ze 'geen seconde had getreurd om de slachtoffers van MH17' maar wel om Abdelhak Nouri.

Twitter ontplofte weer eens en Hanina schreef nog dezelfde dag een excuus, dat het nooit haar bedoeling was geweest nabestaanden van MH17-slachtoffers te kwetsen.

Was daarmee de kous af? Nee, want RTL Summer Night moet ook worden gevuld en dus zat Hanina aan tafel bij Beau van Erven Dorens. Ze bleek allesbehalve een felle jihad­strijdster, eerder een timide vrouw die nog steeds beduusd was van alle haatmails.

Beau speelde de good cop: "Je mag alles denken, maar waarom zou je het opschrijven?" Hanina legde uit dat ze zich had verbaasd over haar eigen ongevoeligheid over MH17 en die verbazing eerlijk in een column wilde delen.

Beau vroeg voorzichtig of het iets met haar Marokkaanse identiteit had te maken, of met haar rol als moeder, maar Hanina zei dat ze de antwoorden ook niet had.

Toen kwam de bad cop aan het woord: journalist Olaf Koens, die destijds als een van de eersten op de rampplek was. "Je weet niet wat je mensen aandoet. Je mag van mij alles opschrijven, maar dit was smakeloos. Het ergste vind ik nog dat zo'n slechte column zo veel aandacht krijgt. Het doet zo veel pijn."

Hanina verdedigde zich nog zwakjes: "Waarom voel ik dat dan niet?"

Olaf Koens: "Omdat je niet de tijd hebt genomen daarover na te denken. Mijn ouders hebben me ooit geleerd: als je ergens geen verstand van hebt moet je je mond erover houden."

Daar kon de AD-columniste - nu zelf het slachtoffer - het mee doen. Over Nouri ging het helemaal niet, en dat vond Lips eigenlijk nog erger.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden