Han Lips

God is een sterke lobbyist voor klimaatontkenners

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: uitzendingen op de Dag van de Duurzaamheid.

Het was de dag des oordeels op de Dag van de Duurzaamheid, zag tv-criticus Han Lips. Beeld NPO2

Meteen even kleur bekennen. Hoe groen is huize Lips? Geen zonnepanelen op het dak en geen Tesla voor de deur. Ook geen dikke Mercedes overigens.

Wel een televisie en een Sen­seo permanent op stand-by, wat op jaarbasis ongetwijfeld ettelijke kilowatturen opslurpt.

Maandag was de dag des oordeels: de Dag van de Duurzaamheid. Met het schaamrood op de kaken keken goddelozen op het gebied van afval en CO2-uitstoot toe hoe in een speciale uitzending van de NOS Winfried Baijens schakelde tussen twee emoties: ernst en opgetogenheid.

Foei! Geen plastic tasjes, want de temperatuur in Nederland is in een eeuw tijd met 1,7 graad gestegen. Maar wacht: hoera! Om de vervuilende kledingindustrie het hoofd te bieden zal door duurzame technieken de kledingkast van de toekomst volhangen met truien gemaakt van champignonschimmels en jurken van gescalpeerde koikarpers. Een mooi vooruitzicht.

De documentaire Klimaatontkenners van Gideon Levy die volgde, stemde minder hoopvol. Want hoewel 97 procent van de klimaatwetenschappers het met elkaar eens is dat de mens verantwoordelijk is voor het opwarmen van wereld, blijkt de overige drie procent over gevaarlijk veel draagvlak te beschikken.

Naast de hulp van sterke lobbygroepen met dikke beurzen is er nog een speler in het veld. De lobbyist met hoofdletter L: God. Want, zo zegt een vrouw: "God bepaalt het klimaat, niet de mens. Wetenschappers? Zij die zeggen dat God niet bestaat en de mens van de apen afstamt?"

In discussies is het moeilijk met feiten te winnen van overtuigingen. Feiten zijn te negeren, het is overtuiging die je laat kiezen die feiten al dan niet in acht te nemen.

Feit is: de wereld warmt op. Door onze Senseo's en plastic tasjes. Maar zijn we overtuigd van onze schuld? Of ontkennen we dat liever?

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden