Han Lips

Glimlachende wolf Jahjah deed in Zomergasten zijn naam eer aan

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Dyab Abou Jahjah.

Han Lips
De Libanees-Belgische beroepsprovocateur Dyab Abou Jahjah. Beeld Zomergasten
De Libanees-Belgische beroepsprovocateur Dyab Abou Jahjah.Beeld Zomergasten

Jah jah, dat was hem. Het drie uur durende gesprek tussen die man in Teheran Thomas Erdbrink en de Libanees-Belgische beroepsprovocateur Dyab Abou Jahjah, waardoor de gemoederen nog voor de eerste vraag gesteld was al torenhoog opliepen.

VPRO-­leden dreigden door de komst van de antizionist massaal met het opzeggen van hun ­lidmaatschap. Jahjah beloofde een choquerend avondje televisie en zo zat zondagavond niet alleen Zomergasten-debutant ­Erdbrink op het puntje van zijn zetel. Ook de Twitterpotloodjes werden geslepen.

Zelfs het decor - dat het midden hield tussen een brandstapel en een levensgroot Mikadospel - leek uitgekozen voor de aanstaande veldslag.

Terwijl Erdbrink met de hand op het holster klaar zat om te schieten, bleef het bij prettig schurende ja-neetjes.

Want wat bedoelde hij met zijn oneliner 'islamofobie is antisemitisme 2.0'? Is hoe moslims behandeld worden ­erger dan hoe de Joden werden behandeld in de Tweede Wereldoorlog?

Jahjah deed daarop zijn naam, die glimlachende wolf betekent, eer aan door dit met een grijns te nuanceren. Islamofobie ontwikkelt zich op dezelfde ­manier en dat moet in de kiem gesmoord worden, wil het niet uitmonden in een moslimgenocide.

Een uur in de uitzending wenste Lips dat hij toch had gekozen voor dat brilletje met multifocale glazen, want dit was een wedstrijd die beslecht moest worden via drie schermen.

De tv luid aan vanwege de wonderlijke Belgisch-Surinaamse tongval van Jahjah, de telefoon met #zg16 onder de duim en op schoot een geschiedenisboek waarin koortsachtig gebladerd werd naar het bloedbad in vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in 1982.

Lips moest zich na drie uur ongechoqueerd maar met stof tot nadenken aansluiten bij Jahjah's definitie van een agnost: iemand die toegeeft dat hij het niet goed weet.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden