PlusColumn

Gijs Groenteman: GeenStijl is een soort PvdA geworden

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Soms zit ik in mijn eentje een beetje te mijmeren over de Partij van de Arbeid. Waarom, vraag ik mezelf dan af, vind ik die partij toch zo irritant?

De PvdA, vroeger de SDAP, werd opgericht om op te komen voor de verschoppelingen, de laagbetaalde arbeiders, de mensen in nood; om zich te ontfermen over 'de verworpenen der aarde', zoals sociaaldemocraten dat zelf graag noemen.

Over die ambitie valt, eerlijk is eerlijk, weinig kwaads te zeggen.

Maar ja, hoe gaat dat. Een beweging wordt een partij, een partij wordt een organisatie, een organisatie wordt een baantjesmachine. Inmiddels zie je allerlei Peter Rehwinkelachtige figuren namens de PvdA opereren, die uiteindelijk toch een stuk meer met zichzelf en hun nieuwe burgemeersterspost bezig lijken te zijn dan met de verworpenen der aarde.

De PvdA en de Vara, beide iconen van de sociaaldemocratie, zijn vaak beruchte slangenkuilen geweest, waaruit vele mensen verbitterd en teleurgesteld zijn vertrokken.

Nu zou dat allemaal niet zo erg zijn - zo'n hoge pet heb ik niet op van de mensheid, ik denk dat iedereen uiteindelijk vooral met zichzelf bezig is - maar het bijbehorende morele superioriteitsgevoel maakt het zo ontzettend irritant.

'Wíj weten wat goed is voor De Mensen' - dat.

En dan het liefst aan De Mensen willen voorschrijven wat ze moeten vinden, denken en stemmen.

Wanneer er een zoveelste vernietigende verkiezingsnederlaag is geleden, is het ook altijd: 'We hebben ons verhaal niet goed uitgelegd.' Nooit: 'Misschien rammelt ons verhaal aan alle kanten en zien De Mensen er niks meer in.'

Bij dat morele superioriteitsgevoel hoort ook een dodelijke humorloosheid. Want: als je denkt dat je alleen maar het goede wil voor de wereld, opkomt voor de zwakken en de zieligen, als je alsmaar bezig bent de wereld uit de klauwen van het grootkapitaal te redden, dan is kritiek op je handelen eigenlijk niet geoorloofd. En ­ironie ook niet. Of een beetje relativering.

Enfin, aan dit soort dingen zat ik ook te ­denken toen de storm rond Dumpert en ­GeenStijl losbrak.

Het is toch wel sterk dat een medium als GeenStijl jarenlang Jan en alleman de maat aan het nemen is, aan het uitschelden en beledigen, praatjes over Het Vrije Woord verkondigt en oproept tot boycots en vervolgens zelf totaal niet tegen enige vorm van gelijksoortige repliek blijkt te kunnen. Bart Nijman en de zijnen, het is een stelletje humorloze moraalridders zonder zelfkritiek.

GeenStijl is een soort PvdA geworden.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden