PlusColumn

Gerd Müller? Kont erin, draaien, schieten: Tor!

Maarten Moll
Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

De camera zal hem vanavond tevergeefs zoeken op de tribunes van de Allianz Arena. Gerd Müller. Kind van Bayern München.

Nog even zijn bijnaam noemen: Der Bomber der Nation. Anders gezegd: 'de doelpuntenmachine'. 660 officiële wedstrijden, 589 doelpunten. Wedstrijden zonder een goal van Müller waren zeldzamer dan wedstrijden met.

De Amsterdammers die op 7 maart 1973 op de tribunes van het Olympisch Stadion zaten, zagen zo'n Müllerloze wedstrijd (4-0). Een jaar eerder had hij in München wel twee keer tegen Ajax gescoord. En vijf jaar nadat hij Amsterdam zonder doelpunten verliet, wist hij in die 'legendarische' afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (0-8) twee keer zeer fraai te scoren.

Op YouTube keek ik naar een filmpje dat vier minuten en 32 seconden duurde. Ik zag tientallen doelpunten van der Gerd en ik werd daar erg gelukkig van. Gerd was geen man van mooie treffers. Zijn onorthodoxe werkwijze bij het maken van doelpunten was vaak: kont erin, draaien, schieten, Tor!

Wunderbar.

Befaamd was zijn Torinstinct. Gerd Müller was een van de beste intikkers die op de velden hebben rondgelopen. De intikker is - onterecht - de minst gewaardeerde kunstvorm van het voetbal. Daarbij: al was hij slechts 1,76 meter lang, Müller was ook nog eens een geweldige kopper.

Voor velen is hij misschien nog de moordenaar van Oranje, omdat hij dat ene doelpunt maakte op 7 juli 1974. Maar ik zat in de tweede helft van de jaren zeventig om zes uur op de zaterdagavond met het bord op schoot naar Die Sportschau te kijken. Of mijn held nog zou scoren.

Hij zit niet op de tribune vanavond. Wie weet voor de televisie in het verpleeghuis. Gerd Müller (73) lijdt sinds 2015 aan de ziekte van Alzheimer. Misschien kan hij zelf niet meer bij al zijn doelpunten, maar dankzij dat YouTubefilmpje blijven zijn doelpunten wel bij ons.

Reageren? m.moll@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden