Lezersbrief

Gerard Revebrug: de goede kade, de verkeerde brug

'Geachte bruggencommissie,' schrijft Viktor Frölke, 'schroef dat bordje van brug 403, en laat een kunstenaar de volgende belettering maken voor de P.L. Kramerbrug: 'Gerard Revebrug. Ontworpen door P.L. Kramer'.'

Het Parool
De Gerard Revebrug verbindt de Tweede van der Helststraat met de Maasstraat. Beeld Google Streetview
De Gerard Revebrug verbindt de Tweede van der Helststraat met de Maasstraat.Beeld Google Streetview

Is dat het hoogste voor een mens, een brug naar zich vernoemd te krijgen? Denkelijk niet. Maar een vliegveld of stadion is niet voor een schrijver weggelegd. Niet in dit land, waar schrijvers ongeveer gelijkstaan aan glazenwassers.

Goed, bruggen dus. Er zijn nieuwe benoemd in Amsterdam.

W.F. Hermans heeft een lullige loopplank gekregen op het Oosterdokseiland naar een naamloze drijvende wandelstrook. Dat was niet meer dan logisch, want de Willem Frederik Hermansstraat - een tochtige steeg naar nergens - ligt in het verlengde.

Het is ook nooit goed. Nee, het is ook nooit goed! Behalve natuurlijk in het geval van de Nesciobrug, die zo poëtisch, en alleen voor voetgangers, fietsers en de sporadische brommerende aso, over het Amsterdam-Rijnkanaal slingert.

Goed, de nieuwe Gerard Revebrug dan. Ik passeerde hem gisteren bij toeval. Was ik geschokt? Nee. Was ik teleurgesteld? Nee. (Ja, natuurlijk.)

Maar ik was vooral verbaasd, dat de bruggenbenoemingscommissie wél de goede kade had weten uit te kiezen - de Jozef Israëlskade, lees Schilderskade, waar de Volksschrijver op de hoek van de Diamantstraat van een De Avondenfanclub een plaquette op de muur heeft gekregen met 'Frits van Egters' erop -maar dan alsnog de verkeerde brug neemt.

Want waarom niet gekozen voor de dichtstbijzijnde brug (gemeten vanaf 'Schilderskade 66'), die, dat komt goed uit, tevens de mooiste brug is over het Amstelkanaal, enige jaren geleden helemaal gerestaureerd in oude, Amsterdamse schoolglorie?

Welnu, die heeft al een naam: de Pieter Kramerbrug. What the? Dat P.L. Kramer de architect is van die brug, hoeft toch niet te betekenen dat hij die naam ook draagt?

Dus, geachte bruggennamencommissie, schroef dat bordje, dat trouwens iets te eenvoudig te bekrassen is door hangjeugd (hoewel dat ook weer revisties kan worden uitgelegd) van brug 403, en laat een kunstenaar de volgende belettering maken voor de P.L. Kramerbrug: 'Gerard Revebrug. Ontworpen door P.L. Kramer'.

Dat Reve een hekel had aan Hildo Krop moet maar even voor lief worden genomen, en is, gezien de snoezige zeehondjes met 'wrede' staartjes die Krop bovenop de Pieter Kramerbrug heeft gebeeldhouwd, ook eigenlijk onterecht.

Viktor Frölke, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden