Han Lips

Genoeg levenslessen en relatietips gehoord in Zomergasten

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten.

Zomergasten Beeld NPO 2
ZomergastenBeeld NPO 2

In de zesde en laatste aflevering van Zomergasten had Janine Abbring de Belgische relatietherapeut Esther Perel te gast, die dankzij haar boeken over erotische intelligentie en haar TED-Talks een fenomeen is in de VS.

Lips kende haar echter niet en moest vooral wennen aan Perels vette Franse accent en haar enorm afleidende armband, maar mevrouw Lips hing aan de lippen van Perel, die pareltjes van wijsheid over relaties liet rollen.

Zoals: 'zekerheid is de vijand van verandering', 'harmonie, disharmonie, reparatie is het ritme van een relatie' en: 'dieren hebben seks, wij hebben erotische verbeelding'.

Vervolgens vergeleek Perel groepstherapie met biljarten: als je de ene bal raakt heeft dat gevolgen voor de ­andere bal. Kijk, die vergelijking snapte Lips tenminste.

Op Twitter gaapte intussen ook een enorme kloof tussen de seksen; vrouwen wilden elke uitspraak van Perel inlijsten en ophangen, terwijl mannen zich afvroegen hoe laat Studio Voetbal op de andere zender begon.

Interviewster Janine Abbring stak haar bewondering voor haar laatste Zomergast ook niet onder stoelen of banken ("Ik ben op zoveel niveaus jaloers nu!").

Aan het begin van de uitzending had ze gevraagd: "In hoeverre zijn interviews met jou verkapte therapie­sessies?"

Het antwoord kreeg ze een uur later, toen ze een vraag over de moeder van Perel stelde en deze de vraag meteen terugkaatste. Abbring, wier moeder een jaar geleden is overleden, moest haar tranen bedwingen.

Na drie uur verzuchtte de presentatrice dat ze het jammer vond dat ze moest afronden, want ze had nog zoveel meer willen vragen. Lips had echter wel weer genoeg levenslessen en relatietips gehoord. En mevrouw Lips was inmiddels op de bank in slaap gevallen.

Reageren? hanlips@parool.nl

316.000 kijkers

Naar de laatste aflevering van VPRO's Zomergasten, waarin de Belgische psychotherapeute Esther Perel haar tv-avond mocht samenstellen, hebben 316.000 mensen gekeken.

Zoals elk seizoen varieerde het aantal kijkers naar Zomergasten nogal. De aflevering met voetbalcoach Louis van Gaal trok 777.000 kijkers, die met minister Eric Wiebes 469.000. Perel en internetpionier Marleen Stikker (244.000 kijkers) trokken veel minder bekijks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden