'Genderneutraliteit is geen culturele gekkigheid'

De aankondiging voortaan 'gender-inclusieve' taal te gebruiken, opende een beerput aan onverdraagzaamheid, schrijft Linda Duits.

Linda Duits
null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

'Als homo's met elkaar mogen trouwen, is het hek van de dam. Voor je het weet wil men met dieren of zelfs met dingen trouwen.' Woedende Amerikanen en hun dominotheorie over de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht vond ik altijd een beetje wonderlijk.

Niemand denkt toch echt dat ineens alles mogelijk is als het bastion van het heterohuwelijk valt? Maar vorige week bleken we in een land vol malle Amerikanen te wonen.

De gemeente kondigde aan haar bewoners voortaan aan te spreken als Amsterdammers. Helder en inclusief. De NS kwam met iets soortgelijks: in de trein zegt de conducteur 'reizigers'. Prima, wie met de trein gaat is immers een reiziger. Toch bleek de wereld te klein. Als we niet meer met 'dames en heren' aangesproken worden, is het hek blijkbaar van de dam.

'Waarom dan niet meteen iedereen kameraden noemen' schreef een lezer van de Volkskrant, om maar te benadrukken dat de genderneutrale kogel van links komt. Trouw-columnist en VVD'er Patrick van Schie verbond in een onnavolgbaar betoog genderinclusiviteit aan Maoïstisch China en Saoedi-Arabië.

Volgens hem zijn 'gender-neutrale kruisridders' pas tevreden als iedereen in een uniform onder een boerka loopt. Daar kan ik overheen, dacht Rob Hoogland van De Telegraaf. Hij vreesde spoedig te overlijden omdat 'fundamentalistische vertegenwoordigers van de LHTBQI-beweging mij in verband met het schrijven van deze gendervijandige woorden de keel [zullen] hebben doorgesneden'.

Krankzinnige hyperbool
Voorstanders van regenboogtaal zijn net IS - een krankzinnige hyperbool die vast lollig bedoeld is, maar getuigt van blinde woede. Een golf van razernij ging over het land waarin ons verweten werd gestoord te zijn. 'Ons', want ja, ook ik ben zo iemand die vindt dat de inhoud van mijn ondergoed niet relevant is bij een omroepbericht.

Genderneutraliteit wordt afgedaan als culturele gekkigheid. Dat is ironisch, want het is juist cultuur om vol te houden dat er twee geslachten zijn en verder niets.

In de natuur is er meer tussen man en vrouw, of - anders gezegd - is man/vrouw niet duidelijk afgebakend. Het ­binaire wereldbeeld wordt opgelegd aan de biologie. Mensen alleen als het een of het ander zien is de culturele gekkigheid.

Dat gaat veel verder dan alleen biologisch geslacht. We delen kleuren, gedrag en een voorkeur voor thee, musicals of yoga in als mannelijk of vrouwelijk. Die indelingen zijn historisch en geografisch variabel: zo is roze pas sinds de Tweede Wereldoorlog een meisjeskleur en is theedrinken in Azerbeidzjan een echte mannenaangelegenheid.

Linda Duits is sociaal wetenschapper, schrijver en gespecialiseerd op het gebied van gender en seksualiteit. Beeld -
Linda Duits is sociaal wetenschapper, schrijver en gespecialiseerd op het gebied van gender en seksualiteit.Beeld -

We 'genderen' dus vrijwel alles in onze wereld en dat levert een strak keurslijf op.

De toevoeging van identiteiten die vooral over gender gaan (T voor trans, Q voor queer, I voor intersekse) aan de oudere groep 'holebi' is vanuit dat oogpunt logisch. Tegelijkertijd is er ook veel op tegen: de maatschappelijke problemen rond afwijkende genderidentiteiten zijn anders dan die rond afwijkende seksuele identiteiten.

De overeenkomst zit in dat afwijken: LHBTQI's ondervinden allemaal last van heteroseksuele gendernormen.

Cisgender
De mensen die hysterisch reageren op het voornemen 'beste Amsterdammers' te zeggen zijn bang dat ze iets kwijtraken. Dat is niet zo, zij mogen zich nog steeds dame of heer voelen.

Er komt geen verbod op binair of cisgender zijn (cis betekent dat je genderidentiteit overeenstemt met je biologisch geslacht). Voorstanders van regenboogtaal proberen echter wel opgelegde cisnormen bloot te leggen. Vergelijkbaar: homoactivisten willen geen verbod op hetero zijn, maar vinden het wel belangrijk heteronormen op te sporen en aan te kaarten.

De afgelopen periode was een verschrikkelijke tijd om een van de mensen te zijn aan wie het beleid juist tegemoet wil komen. Het voornemen inclusieve taal te gebruiken heeft een beerput aan onverdraagzaamheid opengetrokken. Zichtbaarheid is belangrijk maar in dit geval maakt het het erger.

Zonder argumenten maar met apocalyptisch taalgebruik verdedigen ­tegenstanders een onrechtvaardige ­situatie. Genderneutrale taal is niet nieuw, het is alleen nieuw om die taal zo te benoemen.

Hetzelfde geldt voor genderneutrale wc's. U had er thuis allang een. Het advies aan organisaties die het voorbeeld van Amsterdam en de NS willen volgen is dan ook: doe het, maar geef er geen ruchtbaarheid aan. De wereld beter maken kan ook stiekem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden