opinie

'Gemeentebestuur lijkt gegijzeld door Airbnb'

Het gemeentebestuur lijkt gegijzeld door Airbnb, schrijven Jorrit Nuijens en Rutger Groot Wassink in een opiniestuk. Niets doen is een keuze.

Steeds meer schaarse woonruimte wordt toeristisch en commercieel uitgemolken. Beeld anp

Onlangs verwijderde Airbnb enkele verhuurders die de regels stelselmatig breken. Amsterdam wordt sowieso steeds overvallen door berichten in Het Parool en elders over de vakantieverhuurexplosie via sites als Airbnb. In 2015 groeide alléén Airbnb van 10.000 tot ongeveer 15.000 woningen.

Steeds meer schaarse woonruimte wordt toeristisch en commercieel uitgemolken. Dat drijft woningwaarde en woonlasten op en drukt reguliere bewoning weg. Wie neemt nog een gewone huurder, als je schatrijk kunt worden met doorlopende toeristische verhuur? Juist reeds overbelaste wijken zijn populair, zo tonen onderzoeksites als insideairbnb.com aan. De authenticiteit en sociale samenhang staan daar op het spel.

Actie
Tijd dus, dat de gemeente woekerende vakantieverhuur eindelijk stopt. 'Vakantie' slaat hier immers op Amsterdammers, niet op toeristen! Amsterdammers die met vakantie gaan, verhuren - even - hun huis.

Of het nu ging over de zogenaamde 'unieke fiscale afspraak tussen Amsterdam en Airbnb', het telefonisch ronselen van nieuwe (onder)verhuurders, of het 'ingrijpen bij de ergste overtreders', elke keer bleek: Airbnb heeft de lead. Het gemeentebestuur? Dat wacht af en houdt zijn hand op. Het lijkt welhaast gegijzeld door de juggernaut die Airbnb heet, een gevaarte dat alles op zijn weg platwalst. Fijn, belastinginkomsten, maar moeten we daar dankbaar voor zijn, of is dat normaal? En waarom moet de gemeente blind vertrouwen op het overgemaakte bedrag?

Al vorig voorjaar stelden wij keiharde voorwaarden en handhavings­afspraken tussen gemeente en Airbnb voor. Onnodig, zo werd ons verzekerd. Maar het college van b. en w. gedraagt zich als een omstander.

De berichten over het zogenaamde harde ingrijpen door Airbnb vorige week kwamen - zoals meestal - van Airbnb en journalisten. De gemeente? Die heeft in de hele actie geen rol gehad.

Dat moet anders. Geld mag niet leidend zijn. Airbnb kondigde groots aan 5,5 miljoen euro belasting over te maken. Maar de hoogte van dat bedrag maakt waarschijnlijk dat ófwel de 'zestig dagen regel', ófwel de 'maximaal vier personen regel' veelvuldig wordt overtreden. Fiets door de Westerstraat en tel de identieke gordijntjes. Tel op maandagochtend de rolkoffers op de Nieuwmarkt.

De verbolgenheid van door Airbnb geschrapte verhuurders bewijst: men vreest noch de Amsterdamse regels, noch het Amsterdamse college. Vooral teleurstellend: we weten véél meer dan de SP-wethouder zich laat aanleunen. Barcelona werkt bijvoorbeeld met insideairbnb.com, die slechts Airbnb's openbare gegevens op een kaart toont.

Keuze
We weten hoeveel druk vakantieverhuur - legaal en illegaal - legt op Amsterdamse buurten waar al sprake is van evidente toeristische overbelasting. We kennen de omvang van het misbruik. Niets doen is een keuze. De stad staat niet machteloos.

Maak het breken van regels zo moeilijk mogelijk op de verhuursites: beperk duur en aantal personen. Simpel voor Airbnb. Na de maximale verhuurduur verdwijnt je advertentie.

Ook aanbieden aan meer dan vier personen wordt onmogelijk. Het breken van deze regel is schering en inslag, zie Airbnb.nl/amsterdam. Krappe Amsterdamse woonpanden zijn ongeschikt voor verhuur aan groepen. De gemeente dwingt deze simpele technische aanpassingen af bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst met Airbnb. Graag of niet.

In overbelaste gebieden, bijvoorbeeld in Centrum, West en De Pijp, wordt de maximale verhuurduur beperkt tot dertig dagen. In 'onontdekte' delen van Nieuw-West, Noord en Zuidoost kan die wellicht omhoog naar negentig dagen. Treed zichtbaar en daadkrachtig op. Begin met één grote handhavingsactie.

Wat met fietslampjes kan, kan hier ook! Vertienvoudig tijdelijk de gemeentelijke handhavingscapaciteit. Organiseer informatiegestuurde controles. Buurten zijn bekend, adressen staan op de verhuursites zelf. Een technisch team controleert of mensen - door verhuur op meerdere sites - alsnog regels ontduiken.

Gemeentebestuur! D66, VVD en vooral SP: stop met afwachten en je hand ophouden. Vakantieverhuur? Dat is een extraatje voor vakantiegaande Amsterdammers en een leuke, authentiek Amsterdamse ervaring voor toeristen.

Amsterdam is een gastvrije woonstad, geen groot hotelpark. Stop de juggernaut. Neem de lead.

Wilt u reageren op dit opiniestuk? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Jorrit Nuijens. Beeld Rink Hof
Jorrit Nuijens

is woordvoerder Wonen/Stedelijke ontwikkeling van GroenLinks Amsterdam.
Rutger Groot Wassink. Beeld Rink Hof
Rutger Groot Wassink

is fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden