Ingezonden brief

‘Gemeentebestuur, geef betrokken bewoners de ruimte’

Deze week besluit de gemeenteraad of hij ruimte maakt voor buurtrechten en budgetten. Dat is belangrijk voor de stad, want talloze bewonersgroepen maken de stad fraaier, veraangenamen het leven, zien om naar hun medemens en lossen problemen met elkaar op. Dat schrijven Sjaak Blenk (bestuurslid Eigenwijks) en Tjerk Dalhuisen (bestuurslid Wijkcentrum de Pijp) in een ingezonden brief.

Het Parool
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Juist in deze coronacrisis is die inzet en betrokkenheid van extra belang. Het gemeentebestuur erkent dat in woorden, maar in de praktijk hebben bewonersinitiatieven onvoldoende positie, terwijl betrokken bewoners de kracht van Mokum zijn.

Daarom slaakten bewonersorganisaties uit alle delen van de stad recent een noodkreet: zij vragen om erkenning en een buurtplatformrecht, met budget voor ondersteuning. Momenteel speelt juist het omgekeerde: belangrijke organisaties dreigen door bezuinigingen te verdwijnen. Niet verstandig, zeker nu.

Zonder de vrijwillige inzet van veel bewoners zou de stad een veel grotere sociale problematiek kennen. Bewoners en lokale ondernemers kennen de buurt, hebben vaak goede ideeën en krijgen dingen voor elkaar die de gemeente alleen nooit lukt. Het is van groot belang daarin te investeren en de inzet te stimuleren. Die bewoners vragen ook onafhankelijke ondersteuning, zodat netwerken verbreden en het leuk blijft voor bewoners om energie te steken in hun buurt.

In het coalitieakkoord staat: ‘We voelen het als onze verantwoordelijkheid om de zeggenschap van bewoners te vergroten.’ Dat gaat verder dan een eenmalige prijsvraag voor een buurtbudget, of inspraak over een door de gemeente bedacht plan.

Het gaat om ruimte voor bewonersinitiatieven, eigenaarschap, medezeggenschap en buurt(platform)-recht. Het gaat om stimuleren en versterken van netwerken en structuren in de wijken. Niet voor kortdurende projecten, maar voor een duurzaam weefsel van actieve bewoners in de buurt.

‘De Kracht van Mokum’ is een platform van bewonersorganisaties uit verschillende delen van de stad. We vragen het gemeentebestuur om burgerinitiatieven en bewonersorganisaties een structurele positie te geven. Dan maakt de gemeente optimaal gebruik van de inzet van al die Amsterdammers, ook om samen de covidcrisis te lijf te gaan.

Sjaak Blenk (bestuurslid Eigenwijks) en Tjerk Dalhuisen (bestuurslid Wijkcentrum de Pijp)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden