Lezersbrief

‘Gemeente, stop met bullshitbingo, neem bezwaren Plantagebuurt serieus’

De Plantagebuurt heet vluchtelingen welkom, maar wil niet in de zeik genomen worden door bestuurlijke bullshitbingo, aldus bewoner Tjarco Wassink.

Rutger Groot Wassink.Beeld ANP

Ik woon op de Plantage Muidergracht, een straat die ten prooi gevallen is aan projectontwikkelaars, de expansiedrift van de Universiteit van Amsterdam en de aspiraties van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink. Telkens organiseert het gemeentebestuur braaf voorlichtings-, inspraak- of whatever-bijeenkomsten.

Echter, door de grote politieke en financiële belangen is het bestuursbesluit een formaliteit en zijn de bijeenkomsten slechts democratische fictie.

Dat baart mij zorgen, veel meer dan ik heb om de potsierlijkheid van het nieuwe Sint Jacobshuis, de bouwput van de UvA of de huisvesting van de in totaal achthonderd dublinclaimanten bij ons in de straat.

Koffie met een koekje

Die democratische fictie ziet er als volgt uit. Op de bijeenkomst heten de aannemer, de gemeenteambtenaar en de projectleider je van harte welkom. Ze schenken een kop koffie voor je in en geven je een koekje. Ze zijn belangstellend en luisteren aandachtig. Empathie is het toverwoord.

Voorts ga je zitten op een stoel en dan begint een filmpje. Het filmpje zoomt in op de buurt, het bouwproces, de architectuur en vertelt dat het project klimaatneutraal is. Als kers op de taart komt er op het dak een insectenhotel en zo draagt het project ook nog eens bij aan noodzakelijk herstel van de stadsflora en -fauna. Wie had dat ooit durven dromen?

Na afloop nodigt de projectleider je uit voor de buurtraad en vertelt hij welk nummer je kan bellen in geval van overlast. Democratie, omgevingsbewustzijn en bestuurlijke sensitiviteit ten top.

Hete brei

Dan is er ook het zuur, de negatieve impact van de projecten in de buurt. Zo confisqueert de Universiteit van Amsterdam 33 schaarse parkeerplaatsen door het plaatsen van containers terwijl dat makkelijk op eigen terrein kan.

Het gemeentebestuur managet het zuur weg door te verbloemen, bagatelliseren of door om de hete brei heen te draaien. Kritische vragen beantwoordt zij steevast met ‘ik zie wat u bedoelt’, ‘ik hoor wat u zegt’ of ‘fijn dat u uw zorgen met ons wilt delen’. Opvallend genoeg is haar antwoord nooit: ‘Terecht punt, we zorgen voor een oplossing, sorry!’

De bijeenkomsten hebben tot doel dat de burger zich gehoord en gezien voelt. De werkelijkheid is anders. Groot Wassink heeft uit politieke overwegingen toegezegd voor het einde van dit jaar vijfhonderd dublinclaimanten in onze stad te huisvesten.

In het gemeentebeleid staat dat een locatie maximaal zestig dublinclaimanten mag huisvesten om zo potentiële problemen beheersbaar te houden. Groot Wassink gaat met zijn plannen voor onze straat moedwillig tegen zijn eigen beleid in.

Onbetrouwbaar

Geconfronteerd hiermee motiveerde Groot Wassink zijn voorgenomen besluit. “Ik heb in het centrum onvoldoende opvanglocaties,” zei hij. Het gemeentebestuur is dus onbetrouwbaar en ongevoelig voor wat er speelt in de buurt. Dat is even kwalijk als opmerkelijk; bestuurders hebben namelijk de mond vol over de kloof tussen overheid en burger.

Goed nieuws voor het gemeentebestuur: de buurt begrijpt de noodzaak van het nieuwe Sint Jacobshuis en de verbouwing van de UvA. Ook heet de buurt heus de dublinclaimanten welkom. Van ‘not in my back yard’ is dus geen sprake.

Echter, wat de buurt niet wil, is in de zeik genomen worden door bestuurlijke bullshitbingo. Ik geef daarom het gemeentebestuur twee dingen mee: vraag je niet alleen af hoe ver je juridisch kunt gaan, maar ook wat redelijk en rechtvaardig is ten opzichte van de buurt.

En voor als je weer zo’n bijeenkomst organiseert: kap met die onzinfranje en kom meteen ter zake. Dan valt de buurt heus als een blok voor je insectenhotel.

Tjarco Wassink, Amsterdam 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden