Lezersbrief

'Gemeente pakt zwemmende oudere met prijsstijging'

Paroollezer Marcel Gerritsen is niet bij met de verhoging van de zwemtarieven voor 65-plussers. 'Deze onaangekondigde en exorbitante prijsstijging stuit op onbegrip en boosheid.'

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat prijzen stijgen en dat zwembaden financieel altijd tekortkomen is alom bekend. Dat prijsverhogingen wel redelijk en begrijpelijk moeten blijven, dachten wij ook alom bekend te zijn.

De 65-plussers met stadspas die veel in het De Mirandabad zwemmen, beleefden op 1 januari in dezen een onbegrijpelijke verrassing. Zij maken reeds lang gebruik van meerbadenkaarten met korting voor 65-plussers. Daarbij is de 50 badenkaart populair waarvoor in 2018 120 euro werd betaald.

In een brief van 10 december deelde de afdeling Sport en Bos van de gemeente Amsterdam mee dat de tarieven van alle Amsterdamse gemeentelijke zwembaden op 1 januari zouden worden gelijkgetrokken.

Voor alle zwemmers in het De Mirandabad betekende dit een prijsverhoging van bijna 30 procent. Onze 50 badenkaart voor 65-plussers zou van 120 euro naar 154,80 euro gaan. Dat was wel even slikken maar zo gaan die dingen nu eenmaal.

Exorbitante prijsstijging
In die brief werd echter niet gerept over de tevens geplande afschaffing per 1 januari van de korting voor de meeste 65-plussers. Dus was de verrassing en de verontwaardiging enorm toen wij, 65-plussers, op ­1 januari ontdekten dat wij voortaan het volle tarief moesten betalen: 180 euro voor een 50 badenkaart, een prijsstijging van maar liefst 60 euro, oftewel 50 procent ten opzichte van 2018. En waarom dan wel?

Deze onaangekondigde en exorbitante prijsstijging stuit op onbegrip en boosheid. Alleen de echte minima, met groene stip op de stadspas, krijgen nog korting. Iedereen met een stadspas met blauwe ruit niet meer.

Gemeente, zeg dat het niet waar is. Dit doe je niet zo. Dit is ongepast. Hier moet op de een of andere manier niet goed over zijn nagedacht en er is zeker niet over gecommuniceerd.

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden