Opinie

'Gemeente, pak de rol van rentmeester op'

De gemeente heeft een zorgplicht om bewoners te beschermen tegen het cowboygedrag van beleggers, schrijven Ralph Stuyver en Fike van der Burght.

De Wenslauerstraat in West: bewoners missen daar politieke controle op de bouwBeeld Floris Lok

Huizen worden gekocht door beleggers, is dat erg? Het Parool schreeft op 17 januari over een door de gemeenteraad georganiseerde expertmeeting over de rol van beleggers. Naar onze mening is de opmars van beleggers wel erg en fnuikend voor het leefklimaat van de bestaande stad.

Waren het tot vijf jaar geleden vooral eigenaar-bewoners die huizen opkochten en renoveerden, nu zien we meer particuliere investeerders en vastgoedbedrijven. Volgens een onderzoek door de ING valt bijna één op de vijf verkochte huizen in Amsterdam in handen van investeerders; een ruime verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden.

Het is een van de verklaringen waarom verbouwingen zo veel meer overlast veroorzaken; de opdrachtgevers zijn niet de toekomstige bewoners en hebben geen direct belang bij een goede relatie met de buren.

Voor het goede begrip: wij zien graag dat de huizen in onze buurt worden opgeknapt. Maar bij voorkeur gereguleerd.

Het gemeentebestuur is te lankmoedig. De gemeente geeft bouwvergunningen af voor kelderbakken zonder te handhaven en te monitoren wat de effecten zijn op de kwaliteit van omliggende panden, de grondwaterstand, overlast of klimaatbestendigheid. Scheuren, wateroverlast en een versteende binnentuin zijn het gevolg.

Bij de rechter
Geschillen kunnen vaak niet meer worden opgelost tussen buren: de particuliere investeerders hebben vooral een winstoogmerk. Door uit te bouwen in de binnentuin en een kelderbak te graven, worden vele vierkante meters toegevoegd aan een pand. De investeerder verdient daar met de huidige prijzen zeer goed aan.

Het beleid van de gemeente is erop gericht dat buren problemen met betrekking tot overlast en schade zelf bij de rechter oplossen. Dat betekent dat bewoners achteraf moeten bewijzen dat zij schade hebben geleden. Zo'n procedure duurt vaak lang en is kostbaar. Desondanks hebben de bewoners van de Bellamybuurt een gerechtelijke procedure aangespannen om hun gelijk te halen op de belegger en de gemeente. Dit dient volgende week bij de Raad van State.

Vanwege de groeiopgave van de stad werkt de gemeente graag mee aan bouwinitiatieven. De gemeentelijke gebiedsmakelaar, die bouwaanvragen begeleidt en creatief meedenkt over oplossingen, heeft de bouwtoezichthouder en de handhaver vervangen.

Cowboygedrag
Het effect is voor de omwonenden een weinig transparant proces tussen gebiedsmakelaar en vastgoedontwikkelaar waarin toezeggingen worden gedaan die zich onttrekken aan de politieke controle. Voorbeelden: Ten Kateschool, Wenslauerstraat, kelderbak in Vondelstraat.

In een deze week uitgekomen rapport van de gemeentelijke Ombudsman over de sloop en de vergunningverlening van panden in de Bellamybuurt in Oud-West, concludeert de Ombudsman dat het stadsdeel West niet handhavend heeft opgetreden tegen de ontwikkelaar, 'daar waar dit wel had gekund en gemoeten'.

De gemeente heeft een zorgplicht om bewoners te beschermen tegen cowboygedrag van beleggers. We roepen de gemeente op om de ­regie weer in handen te nemen en de bouwinitiatieven op een transparante en verantwoordelijke wijze te reguleren en handhaven, als een goede rentmeester.

Fike van der Burght, Ralph Stuyver, Petitie ­Amsterdam verbouwt en versteent

Verder lezen

De problemen op de Amsterdamse woningmarkt zijn zo complex dat daar de komende jaren geen oplossing voor is. Het is de belangrijkste conclusie die getrokken kan worden na een hoorzitting van de gemeenteraad over de Amsterdamse woningmarkt: Huizen worden gekocht door beleggers. Is dat erg?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden