Lezersbrief

'Gemeente creëert gevaarlijke situaties verkeer'

Paroollezer Erik-Jan Haanraadts vindt het niet gek dat het aantal verkeersslachtoffers toeneemt. 'In veel gevallen een direct gevolg van de inrichting van de openbare ruimte.'

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de gemeente is men verbaasd en teleurgesteld dat het aantal ­verkeersongevallen is toegenomen. 'Dijksma wil vaker maatregelen vooraf nemen op plekken waar de ­inrichting van de openbare ruimte en het gedrag van verkeersdeel­nemers risico's opleveren.' (Het Parool, zaterdag)

De praktijk is echter dat de ­gemeente willens en wetens die gevaarlijke situaties creëert.

Een fraai voorbeeld hiervan is de kruising van de Jacob Obrecht­straat/Willemsparkweg. De tramhalte die hier was, moest tegen de zin van de bewoners worden opgeheven en de kruising moest opnieuw worden ingericht.

Na oplevering bleek al meteen dat voor de fietsers een levensgevaarlijke situatie was gecreëerd. De fietspaden werden enigszins verlegd. De snelheidsbreker die de tramhalte was, kwam uiteraard niet terug (20 seconden snelheidswinst voor lijn 2). ­Gevolg is dat auto's, trams en vooral ook motoren met snelheden die ver boven de ter plekke voorgeschreven 30 kilometer per uur liggen over het kruispunt razen.

Juist dit kruispunt wordt dagelijks gepasseerd door tientallen kinderen die vanuit West naar de scholen in Zuid gaan. Hoezo verbaas je je dan dat het aantal verkeersslachtoffers toeneemt? In veel gevallen zijn die slachtoffers een direct gevolg van de inrichting van de openbare ruimte.

Erik-Jan Haanraadts, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden