Lezersbrieven

'Gekwetste belegger, ga in gesprek met die linkse mensen'

Lezers reageren op de discussie die is ontstaan rondom vastgoedbeleggers op de Amsterdamse huizenmarkt. 'Vraag niet wat de stad voor jou kan doen, maar wat jij voor de stad kunt doen.'

Beeld anp

Gekwetst

Een vastgoedbelegger is gekwetst. Hij en zijn vrienden vinden zichzelf juist zulke geslaagde ondernemers en nu spreken mensen er schande van. En dat zijn die linkse mensen die zelf niet veel geld hebben en dus gewoon jaloers zijn. Bah.

Huisjesmelkers zijn er altijd geweest. Maar er was een tijd dat de meerderheid van de vastgoedbeleggers, instituties, maar ook particulieren, in de eerste plaats belegden voor de lange termijn.

Huizen werden gebouwd voor bewoning, met voldoende huurders, en dus een duurzame inkomstenbron voor de eigenaar. Voor de lange termijn is een evenwichtig groeiende woningmarkt in een stad die zoveel mogelijk doelgroepen bedient en zich evenwichtig ontwikkelt, voor alle partijen goed.

Dat langetermijndenken, met oog voor alle groepen inwoners, hadden ze gemeen met die linkse mensen, en daarom konden vastgoedbeleggers goed leven in een door links bestuurde stad.

Na de yup is nu de yum neergestreken in Amsterdam, de young urban millionaire. Deze mensen, die vaak in korte tijd veel geld verdiend hebben, willen dat geld nu in vastgoed beleggen, om er in diezelfde korte tijd nog veel meer geld mee te verdienen.

Dus moet je er wel Airbnb van maken, of toeristenwinkeltjes, of huurders aantrekken die bereid zijn heel veel huur te betalen, of heel veel huurders tegelijk.

Dat ontwricht de woningmarkt en de woonmarkt. Wie niet in deze categorieën valt, heeft het nakijken. De stad verandert daardoor.

De kortetermijnbelegger die snel geld wil verdienen en dan weer doorgaat naar nog lucratiever beleggingen, heeft daar lak aan. Hij vergeet dat een groot deel van de waarde van zijn panden niet door zijn inzicht bepaald wordt, maar door de kwaliteiten van Amsterdam.

Kwaliteiten die generaties voor hem opgebouwd hebben en die ook een nog enigszins evenwichtige bevolkingsopbouw hebben mogelijk gemaakt, dankzij stevige begeleiding van de overheid. Als die kwaliteiten ernstig verstoord worden, daalt de waarde van zijn panden ook. Nu al keren veel gezinnen de stad de rug toe als gevolg van de verstoorde woningmarkt.

Gekwetste belegger, ga eens in gesprek met die linkse mensen. Vraag niet wat de stad voor jou kan doen, maar wat jij voor de stad kunt doen. Wat voor prachtige dingen je allemaal kunt doen met dat vastgoed, anders dan wat je er nu mee doet. Dat is ook beter voor een stabiele waarde van je bezit, en beter voor álle inwoners van Amsterdam

Evelien Eshuis, Amsterdam

Gekissebis

Kom op, wethouder Laurens Ivens en vastgoedbelegger Herman Drenkelford: houd op met dat gekissebis met en over elkaar in krant en op Twitter, en steek de koppen eens bij elkaar.

Nodig prins Bernhard erbij uit en ga samen werken aan het weer gezond maken van de Amsterdamse huizenmarkt. Laat zien dat je naast grote woorden ook in staat bent tot grote daden, indachtig de woorden van Ivens' illustere voorganger Jan Schaefer: in gelul kan je niet wonen.

Alain Lemaire, Duivendrecht

Lees ook: Vastgoedbezit prins Bernhard is nóg groter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden