PlusColumn

Gekijf om het logo van de Arena? Dan is Ajax nog in leven

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Het was 25 april, de dag dat Johan Cruijff 71 jaar zou zijn geworden, en ik volgde via een AT5-stream op Facebook de onthulling van het gloednieuwe logo van de Johan Cruijff Arena.

Het was een aangenaam korte plechtigheid in een leeg stadion. Frank Rijkaard en de drie jongste kinderen van Eberhard van der Laan telden af, drukten op een knop en schoten zo twee vuurpijlen richting het videoscherm, waarop het nieuwe beeldmerk verscheen.

Ik vond het wel een leuk logo. Fris. Modern. Die ronde hoeken deden me aan de Amsterdamse School denken. Maar goed, ik tel niet mee, ik ben ­design- en lay-outblind, nog los van het feit dat ik me in het algemeen niet erg opwind over beeldmerken.

Maar ik ken de Ajaxaanhang een beetje, dus ik wist dat die druk op de knop door Frank en de Van der Laantjes het startschot was van een verzengende kritiektornado van jewelste én heb ik jou daar. Dat is een soort natuurwet.

Ik telde van drie, twee, één en ging eens lekker zitten voor de lawine aan reaguursels: ­'Jezus, wat lelijk.' 'Hebben ze twee jaar over gedaan...' 'Mijn dochter van vijf flanst zoiets binnen een halfuur in elkaar op de laptop!' 'Zeker door een stagiaire laten ontwerpen?'

En zo ging dat door. Onder sommige Facebookposts woedde het debat een volle week na de onthulling nog steeds, tot mijn ontroering.

Voetbalsupporters lijken vaak stoere kerels met capuchontruien en tatoeages, die halveliterblikken bier drinken, boeren laten en schuttingtaal per strekkende meter uitspugen, maar als het om een embleempje of het kraagje van een nieuw uitshirt gaat, kunnen ze ineens keutelen als meisjes van de modeacademie.

Ik las het gekijf en stelde vast dat het hier liefde betrof. Er ging een merkwaardig soort troost van uit. Zo lang dit soort achterhoedegevechten bestaan, besloot ik, is Ajax nog in leven.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden