Ruben Koops Beeld Artur Krynicki

Geheime stukken, zijn die geheim of zo?

Plus Republiek Amsterdam

Woensdagmiddag, in een bedompte raadszaal, kabbelt de vergadering van de raadscommissie Kunst en Cultuur voort. Maar halverwege een betoog van wethouder Touria Meliani (GroenLinks) gaat er ineens een siddering door de zaal. Raadsleden van de coalitiepartijen kijken elkaar veelbetekenend aan, terwijl de oppositie oplettend de oren spitst. Zou ze echt…?

Meliani is op dat moment met een aantal korzelige raadsleden in een debat verwikkeld over de bouw van een nieuwe bibliotheek op de Zuidas. Op zich gebeurt het wel vaker dat er steelse blikken over en weer gaan als Meliani aan het woord is. Dat komt doordat zij de taal van de Stopera niet spreekt. Ze is een outsider, die in 2018 zonder noemenswaardige politieke ervaring door GroenLinks tot wethouder Kunst en Cultuur werd gepromoveerd.

Een jaar na haar debuut voelt ze zich duidelijk nog niet senang in de politieke arena. Debatten met deze wethouder staan garant voor warrige betogen, een gejaagde dictie en de vele standjes van de vergadervoorzitter omdat zij de debat­regels nog niet onder de knie heeft. Jou en jij, of voornamen – doodgewoon in de rest van de stad, maar not done in de raadszaal. Het gestuntel zorgt ervoor dat de oppositie haar extra vaak probeert onderuit te halen.

Elk debat is een gevecht voor Meliani. Maar nu dreigde de wethouder een veel grotere fout te maken. Op een vraag over hoe die nieuwe bibliotheek precies betaald moet worden, begint Meliani te vertellen over de geheime stukken waarin precies beschreven staat hoe de financiering van de bieb in elkaar steekt. “Volgens mij staat dat in de kabinets­bijlage bij het haalbaarheids­onderzoek,” antwoordde ze. “Daar staat….”

Net op tijd grijpt vergader­voorzitter Tirza de Fockert (GroenLinks) in. Ze onderbreekt Meliani en vraagt of het wel de bedoeling is dat zij het wil hebben over stukken waar de geheimhouding op rust. De aanwezigen in de raadszaal slaan hun ogen ten hemel.

Meliani bedoelde het vast niet verkeerd, maar toch stond de wethouder op het punt een doodzonde te begaan, die bovendien strafbaar is. Kabinet betekent geheim. Dit soort gevoelige informatie openbaren zou de OBA niet alleen een finan­cieel nadeel kunnen opleveren, het is daarnaast bij wet verboden om geheime informatie in een openbaar debat te delen met de gemeenteraad, de pers, en het publiek op de tribune.

Later zou Meliani zeggen dat ze helemaal niet wilde voor­lezen uit de geheime stukken en er alleen maar naar verwees, maar het beeld was veelzeggend. Bijna had de wethouder de wet overtreden. Het voorval illustreert dat een gebrek aan ervaring een serieus probleem kan zijn. Politiek draait om betrouwbaarheid en de betekenis van woorden. Het is van belang dat bestuurders heel precies zijn in wat ze zeggen. Meliani heeft daar moeite mee.

Het zou te makkelijk zijn om Meliani af te schrijven omdat ze minder ervaring heeft en een andere taal spreekt dan de rest. Conventies zijn er om veranderd te worden, al helemaal in Amsterdam. Bovendien vertegenwoordigt Meliani veel meer mensen dan de meeste andere wethouders en raadsleden.

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement stond zij als lijstduwer op de kieslijst van GroenLinks en scoorde zij 9782 stemmen, meer dan de meeste andere partijgenoten. Kiezers steunen haar, welk ander mandaat heeft een politicus nodig?

Toch wringt er iets. “Ik moet de hele tijd alleen maar dingen doen die niet mijn passie zijn,” vertrouwde Meliani een paar raadsleden toe na afloop van de vergadering. Ervaring of niet, een gebrek aan plezier kan ook een reden zijn om iets anders te gaan doen.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden