Lezersbrieven

'Geert, toch wat correctie van je achterban accepteren?'

Addie Schulte schreef donderdag in een brief aan Het Parool dat Geert Wilders het ongenoegen van zijn achterban aanwakkert. Verschillende Paroollezers reageren een dag later. 'Wilders is een verzetsstrijder'.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie de Duitse media een beetje volgt, ziet de grote behoedzaamheid waarmee verslag wordt gedaan van de aanslag in Berlijn. Ook de meeste politici daar uiten zich voorzichtig, al vielen er ook grote woorden en is er debat over maatregelen die moeten worden getroffen, van screening van asielzoekers tot beveiliging van grote evenementen.

Terughoudendheid is aan Geert Wilders niet besteed. Hij tweette een plaatje van bondskanselier Angela Merkel met bloed op haar handen en haar gezicht. Daar zat geen tekst bij, maar de boodschap was duidelijk: Merkel is verantwoordelijk voor de doden en gewonden op de kerstmarkt.

Wilders is nooit de man van subtiele teksten geweest, in elk geval niet sinds hij de VVD verliet. Hij heeft altijd de islam en 'de elite' bekritiseerd. Zijn aandacht lijkt in toenemende mate naar 'de elite' uit te gaan.

In een tweet die hij op het plaatje liet volgen, schreef hij over 'onze leiders' die 'ons' verraden. Verraad is een heel zware term, veronderstelt opzet, kwade trouw. Dat gaat een stap verder dan het vagere verantwoordelijk houden.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan onder het artikel of via Facebook (link).

Hij had het ook over een 'politieke revolutie' die nodig is. Dat kan van ­alles zijn: een overwinning in de ­verkiezingen of op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Nog zoiets: de rechters die hem veroordeelden kregen per tweet te horen dat ze 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' staan.
Dit zijn vooral suggestieve teksten.

Ze hebben iets potsierlijks, maar dat deert Wilders niet. Hij ziet zichzelf als de belichaming van 'het volk', dat het gelijk per definitie aan zijn kant heeft.

Maar hij is niet de stem van het volk van Nederland, hij is één politicus. Hij moet daar vaak aan herinnerd worden.

Wilders wakkert met dit soort uitspraken het ongenoegen van zijn achterban aan. Dat is riskant. Het grootste gevaar is dat Wilders zelf de instellingen van het vrije Nederland ondermijnt, waar hij zegt zo trots op te zijn. Door democratisch gekozen leiders verantwoordelijk te houden voor daden van terroristen. Door rechters te schofferen.

Zijn geestverwanten in andere Europese landen geven al het verkeerde voorbeeld met hun optreden tegen media, rechters en academici.

Met zijn tweet reageerde Wilders op een weerzinwekkende aanslag. Maar hij is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen woorden en daden.
Addie Schulte, Amsterdam

Wilders' gelijk

Wilders heeft groot gelijk dat hij de foto van Merkel met bloed aan haar handen heeft getweet. Door haar asielzoekersbeleid zijn Europeanen niet meer veilig in eigen land. Geen wonder dat het volk zich keert tegen de gevestigde orde.

Het volk heeft genoeg van politieke correctheid en het gepamper van beroepsslachtoffers. Met elke aanslag groeit de onvrede. Donald Trump verwoordde het perfect in zijn reactie op de aanslag: "De beschaafde wereld moet zijn denken veranderen."
J. Bonacic, Amsterdam

Wilders' grootspraak

Maandag koos een EenVandaag-panel Wilders tot 'politicus van het jaar'. Kennelijk heeft de meerderheid van het panel er alle vertrouwen in dat het algemeen belang het beste wordt gediend door de PVV. Dus door een eenmanspartij, geleid door een man met - getuige zijn uitlatingen - minachting voor de rechtsstaat.

Of de meerderheid van de kiesgerechtigden die minachting deelt, zal blijken bij de Kamerverkiezingen.

15 maart 2017 is bepalend voor de richting die onze samenleving inslaat. Ik heb daar alle vertrouwen in, alle grootspraak van Wilders ten spijt.
Wouter ter Heide, Zwolle

Wilders' moed

Schulte begrijpt de woorden van Wilders niet. Hij vindt het 'potsierlijk' en 'riskant' dat Wilders kritiek op de rechtbank had. Van mij mag dat in een vrij land.

Zijn daad was het tweeten van een plaatje van Merkel met bloed aan haar handen. Schulte verdraagt ­onschuldige satire dus niet. Mag een tekening van Mohammed met een bom in zijn tulband ook niet van hem?

Ik begrijp dat de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn Wilders hevig aangrijpt, en dat hij boos is omdat het niet gehoeven had. Als Duitsland een paar Griekse eilanden had gehuurd om alle vluchtelingen op op te vangen tot hun oorlogen voorbij zijn, was deze aanslag niet gebeurd.

Wilders, in mijn ogen een verzetsstrijder in vredestijd (wat extra moedig is), heeft groot gelijk Merkel de schuld te geven. Hij krijgt in maart mijn stem.
Robert Lopes Cardozo, Amsterdam

Wilders' excuses

Ik zie op zich veel goeds in de wilders­iaanse aanpak. Hij zegt het recht voor zijn raap, waar grote groepen politici alles met een fluwelen gutmenschsaus overgieten.

Maar...ooo... Geert, doe niet te snél van die ondoordachte uitspraken/ tweets! Zo verlies je toch weer zetels en blijf je je hele leven de 24/7 mopperaar en zuurpruim, die je zelf verfoeit!

Dus als 'neprechtbanken' en 'foute kanseliers' domme zaken doen, breng dat dan luchthartiger. Anders word je een soort Duterte die als baas van het land eerst de wereldleiders tot op het bot beschimpt, en dan snel weer excuses - waar jij niet zo goed in bent - moet regelen, omdat anders leider-leidercontacten niet zullen lukken.

Diplomatie Geert, diplomatie! En misschien toch wat terechte correctie van je achterban accepteren?
Nicolaas Scharn, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden