Opinie

'Geert, als jij mijn Ali Baba wilt zijn, ben ik graag jouw veertigste rover'

Geert Wilders zoekt Kamerleden. Marcel Duyvestijn pakt de handschoen op en stuurt een open sollicitatiebrief, die woensdag in Het Parool werd afgedrukt.

Marcel Duyvestijn
Geert Wilders lacht te weinig, zegt Marcel Duyvestijn. En er is te weinig liefde in de PVV-fractie. Beeld anp
Geert Wilders lacht te weinig, zegt Marcel Duyvestijn. En er is te weinig liefde in de PVV-fractie.Beeld anp

Beste Geert, je hebt eindelijk je brievenbus geopend. We mogen je schrijven als we Kamerlid willen worden voor de PVV. De eisen heb je in een tweet vervat: lef hebben, liefde voor Nederland en afkeer van de islam.

Ongetwijfeld zijn er meer eisen. Zo gaat er een verhaal dat je ooit een medewerker zocht. Ook toen solliciteerden velen. Jij liet een stapeltje maken met brieven van mensen die blijk gaven van een stevige mening. Die stapel zou je met een grote glimlach in de open haard hebben gegooid.

Het geeft aan hoe je erin staat. Jij wil alleen mensen die met je mee kletsen. Geen mensen die tegen je aan lullen. Ik snap heel goed dat je brieven van dat soort zeikerds liever niet in je brievenbus vindt. Een strafblad is minder erg dan een mening. Wees gerust, Geert, ik ontbeer beide.

Joling en Feyenoord
Net als jij heb ik een afkeer van de islam. Overigens ook van het christendom, Gerard Joling en van Feyenoord, zet ik er maar politiek correct bij, anders discrimineer ik weer. Eigenlijk heb ik een hekel aan alles wat dogmatisch is. Denk zelf een keer na. Heb zelf een keer een mening, in plaats van alles maar napraten van wat je grote heilige leider zegt. Gelukkig is de gemiddelde PVV'er niet zo onderdanig en bekijkt hij de zaken van verschillende kanten. Toch?

Wat ik wel mis, is de liefde. Ik begrijp dat als je continu met vier van die kleerkasten om je heen loopt, je een harde buitenkant ontwikkelt. Maar soms denk ik wel eens dat jullie te veel zure zult eten. Zelden zie ik een lach. Zelden een twinkeling in de ogen.

Liefdevol lid
Ik wil niet generaliseren, maar veel van jouw volgers houden er een nogal zwartgallige mening op na. Je ziet ze voor je. Van die figuren die spugend en tierend hun brief schrijven. En dat moet jij allemaal lezen, van die brieven vol rancuneus gespetter. Vraag jij je weleens af hoe je vaderlandslievend kunt zijn als je dit land zo haat?

Ik wilde mezelf daarom liefdevol lid van de PVV noemen, maar bedenk ineens dat jij het enige lid bent. Ook volg je niemand op Twitter. Best jammer. Je zou in elk geval Donald Trump moeten volgen. Heeft een uitstekende visie op moslims. Jammer alleen dat hij jouw kapsel na probeert te bouwen. Ook dan denk ik: heb een keer een eigen mening.

Ik wil iets liefdevols toevoegen aan die fractie van je. Meer, meer, meer liefde. En niet dat Fleur Agema straks elke negen maanden zwanger is. Nee. Ik zou het liefst alleen maar naast je zitten om over je ruggengraat te wrijven. De harde haat in je nekwervels wegmasseren. De blonde krullen in je nek kietelen, zodat alle woorden een keer glimlachend naar boven borrelen.

Heilig boek
Over woorden gesproken. Ik denk dat ik minstens zo inventief ben in het verzinnen van platitudes als kopvoddentaks en islamitische tsunami's. Stuur Martin Bosma lekker naar Zuid-Afrika en ik zal me over je teksten ontfermen, zoals Seth Gaaikema Wim Kan souffleerde.

Misschien moeten we sowieso een boek schrijven, waarin onze regels en wetten staan. Dat is dan ons heilige boek. Zwart op wit wat wij willen. Geert! Je staat nu strak op 39 zetels in de peiling. Als jij mijn Ali Baba wilt zijn, ben ik graag jouw veertigste rover.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll (een klein beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Marcel Duyvestijn
Beeld Marcel Duyvestijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden