Han Lips

Geen zoenende boeren maar quota in Onze Boerderij

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Onze Boerderij.

Han Lips
Onze Boerderij Beeld NPO 1
Onze BoerderijBeeld NPO 1

Yvon Jaspers op kaplaarzen is door Boer Zoekt Vrouw inmiddels een vertrouwd gezicht. Ook in de vierdelige serie Onze Boerderij van KRO-NCRV haalt ze ze van stal.

Dit keer niet om het geromantiseerde boerenleven te laten zien, maar het echte boerenleven. Niet stiekem zoenen op de hooi­zolder, maar melkquota, fosfaatregels en kelderende veilingprijzen.

Jaspers gaat langs bij voormalige deelnemers van Boer Zoekt Vrouw, zoals boer Frank (nog altijd samen met zijn BZV-liefde Anita). Jaspers kwam op zijn geitenboerderij langs in de lammertijd en moest aan de bak.

Lips ook, want het kijken naar bevallingen is niet favoriet (volume uit helpt). Na drie close-ups voelde Lips zich echter volleerd veearts. Toen Jaspers een lam op de wereld moest zetten zonder hulp van Frank, hoorde hij zichzelf zeggen: eerst de pootjes langs het kopje strekken, dan pas trekken.

Waar Jaspers in 2011 nog aan Frank vroeg of hij al iets van verliefdheid voelde, vraagt ze nu waarom de lammetjes worden weggehaald bij hun moeder. "Bij de moeder hebben ze een overlevingskans van 80 procent, als ik ze weghaal 98 procent."

Kwestie van ziektekiemen, begreep Lips. En van zakelijkheid. Frank: "Mijn businessmodel is dat ik die melk wil hebben."

Nederland is het een na grootste agrarische exportland van de wereld. Dat boeren ook bedrijfsleiders zijn, is logisch. Zoals boer Jan, die wegens gebrek aan opvolging na 45 jaar stopt met zijn melkveehouderij.

Romanticus Jaspers: "Dat moet toch verschrikkelijk moeilijk zijn." Boer Jan: "Ik heb geen binding met de dieren. Het is een manier van broodwinning."

Jaspers is vast dolblij dat Boer Zoekt Vrouw binnenkort weer begint.

Reageren? hanlips@parool.nl

1,8 miljoen kijkers

Het nieuwe boerenprogramma van Yvon Jaspers blijft goede cijfers neerzetten. Zondag keken er bijna 1,8 miljoen mensen naar Onze Boerderij.

De show, waarin Jaspers laat zien hoe het is om een agrarisch bedrijf te runnen, was daarmee het best bekeken programma van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

NPO 1 scoorde aansluitend ook met Bed en Breakfast (1,1 miljoen kijkers). Verder was op RTL 4 de 12 van Oldenheim in trek. Naar de serie keken 863.000 mensen. Eerder op de avond kwam de zender niet verder dan 447.000 kijkers voor De jongens tegen de meisjes.

Naar de ontknoping van het World Cup of Darts op RTL 7 keken gemiddeld 393.000 mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden