Lezersbrief

‘Geen woning geen kroning: ook toen moest er een zondebok gevonden worden’

Paroollezer Leo Jacobs ziet een parallel met 1980. 

Beeld ANP

Op 30 april 1980 riep een ­onduidelijk groepje marginalen op tot demonstratie. Geen woning geen kroning. Men verzamelde zich op de zandvlakte waar later de Stopera zou komen. Politie en gemeentebestuur verwachtten hooguit honderd betogers. Als hoofdredacteur van de ­regionale omroep Stad had ik de avond tevoren nog contact gehad met de hoofdcommissaris, die evenmin als de burgemeester problemen verwachtte, temeer omdat de ­gemeentepolitie substantiële versterking had gekregen van de marechaussee.

De volgende dag, toen alle vaderlandse en internationale media, ­behalve de verslaggevers van Het ­Parool, de Vara en Radio Stad in de Nieuwe Kerk zaten, ben ik toch maar gaan kijken bij het Waterlooplein. Toen waren er al meer dan duizend betogers en hun aantal bleef groeien. De collegae van Het Parool, Vara en Stad berichtten geserreerd, zij het met een enkele uitglijer over de wanordelijkheden, die sommige stads­delen ontsierden; andere media ­namen die informatie selectief over.

Er moest een zondebok gevonden worden. Die vond men ditmaal niet in de oorzaak van de ongeregeldheden, maar in de boodschapper van het slechte nieuws.

De woede richtte zich vooral tegen de Vara en Radio Stad, minder tegen Het Parool en ook niet tegen de burgemeester, prominent en onverwoestbaar lid van toen de machtige Partij van de Arbeid; hem viel trouwens weinig te verwijten.

Zondebok

Na de antiracismedemonstratie van maandag op de Dam is als zondebok iemand gekozen van een veel minder zware politieke partij, en bovendien een vrouw, op wie het gemakkelijk schieten is. Opvallend is dat tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer niemand repte van de verantwoordelijkheden van hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie.

Ook de Vara is niet meer de oude: de onbeschoftheid waarmee Willemijn Veenhoven de Amsterdamse burgemeester maandag in Op1 bevraagde, vervulde mij als journalist met plaatsvervangende schaamte.

Leo Jacobs, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden