Dick Sintenie Beeld Wolff
Dick SintenieBeeld Wolff

Geen uitgemaakte zaak dat de sterkste ploeg wint

PlusColumn

Dick Sintenie

Peter Bosz keek de tafel rond en luisterde geamuseerd naar de antwoorden. Hij had een groepje verslaggevers net een prikkelende vraag gesteld: als twee ploegen een wedstrijd hebben gespeeld, waarvan de ene ploeg zeventig procent balbezit heeft gehad en de andere dertig, welke van de twee ploegen zou dan het vaakst balverlies hebben geleden?

De ploeg met het minste balbezit, zei iemand, want zij verspeelden de bal kennelijk vaak.

De ploeg met het meeste balbezit, vermoedde een ander, want wie lang aan de bal is, maakt meer fouten.

Bosz grinnikte. Het aantal keer balverlies over de hele wedstrijd is altijd ongeveer gelijk, zei hij, hoe lang of hoe kort een ploeg de bal ook in bezit heeft gehad.

Statistieken. Het voetbal kan niet meer zonder. Ze zijn soms verhelderend, maar even vaak verwarrend of nietszeggend.

Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, komt uit een sport die leeft van statistieken: honkbal. Het voetbal kan nog een inhaalslag maken in het verzamelen en interpreteren van data, maar hij ziet ook verschillen met de sport waarin hij de top bereikte.

"Honkballers kunnen zich met hun schema van drie, vier wedstrijden per week emotioneel geen pieken en dalen veroorloven, want dan ga je mentaal kapot. Zij hebben geleerd hun gevoel na een overwinning of nederlaag uit te schakelen. Dat zouden voetballers ook moeten kunnen, maar zij spelen veel minder vaak. Krachten van buitenaf, zoals pers en publiek, krijgen daardoor invloed op hun gevoel."

En wat zijn persoonlijke statistieken van spelers dan nog waard?

Nog zoiets waar Eenhoorn aan moest wennen: voetbal is, zoals hij dat noemt, een lage-scoresport. Het is geen uitgemaakte zaak dat de sterkste ploeg wint.

In voetbal kan de beste ploeg hemeltergend vaak balverlies lijden, evengoed beduidend meer balbezit hebben dan de tegenstander en veruit de meeste doelkansen creëren. En uiteindelijk toch met 0-0 afdruipen.

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft elke dinsdag een column over Ajax. Reageren? d.sintenie@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden