PlusColumn

Geen prijs gepakt, maar ik vóel Ajax weer

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Mooi stukje over die leuke Matthijs de Ligt, woensdag in Het Parool, maar mijn favoriete De Ligtmoment noemde Janneke niet. Het was de seizoensafsluiter, feitelijk: ná de verloren finale in Stockholm.

Matthijs kwam voor de camera, teleurgesteld en monter tegelijk, zoals hij dat kan. De verslaggever vroeg zoiets als: "Matthijs, jij hebt zelf een goede wedstrijd gespeeld, maar helaas wilde het als elftal niet lukken vandaag, hè?"

En toen kwam het. Matthijs begon zijn antwoord met: ­"Allereerst: dank u wel voor het compliment," - waarna hij kalm uitlegde waar het die avond aan geschort had.

'Dank u wel voor het compliment.'

In die aardige woorden zit de schoonheid van het hele Ajaxseizoen verpakt: het jonge, het naïeve, het zelfbewuste, het onbedorvene, het innemende. Ik voelde een scheutje liefde toen Matthijs dat zei.

Ik ben een beetje van hem en de rest van dit Ajax gaan houden.

Van Lasse Schöne met de kinderstoeltjes achterin zijn auto. Van André Onana die twittert dat hij trots is op de club. Van Justin Kluivert die op het verzoek van een verslaggever om zichzelf als voetballer te vergelijken met zijn vader volstrekt onbezorgd dingen begint op te sommen waarin hij zichzelf beter vindt. En van Matthijs de Ligt dus, die bij voorkeur op het fietsje naar de training komt.

Jarenlang heb ik me te barsten verveeld in het stadion, zo erg dat ik me begon af te vragen waarom ik het ooit leuk vond. De kalenderjaren 2014 en 2015 waren het ergst, ik was soms bang dat mijn hart van verveling zou stoppen met kloppen.

Het maakt me geen bal uit dat er dit seizoen geen prijs is gepakt, want ik vóel Ajax weer.

Daarom neem ik een voorbeeld aan Matthijs de Ligt en spreek ik mijn dankbaarheid uit: dank u wel voor het amusement, meneer Bosz. Dank u wel voor het construeren van dit Ajax.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden