PlusOpinie

'Geen beton maar groen in de Lutkemeerpolder'

Woensdag staat de toekomst van de Lutkemeerpolder op de agenda van de gemeenteraad. Behoud Lutkemeer wil dat het een biologische polder wordt.

Behoud Lutkemeer
In september werd actie gevoerd voor behoud van bioboerderij De Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Beeld Dingena Mol
In september werd actie gevoerd voor behoud van bioboerderij De Boterbloem in de Lutkemeerpolder.Beeld Dingena Mol

Eind november beslist de gemeenteraad over de bouw van een nieuw bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder. Wordt het voortzetten van twintig jaar oud beleid of behoud van deze bijzondere groene polder?

We weten inmiddels allemaal dat een transitie naar een duurzamere wereld onontkoombaar is. Hoe inspirerend zou het zijn als het college de maatschappelijke opgaven onder ogen ziet en door de polder groen te houden laat zien dat het anders kan? De casus Lutkemeerpolder is 'the proof of the pudding' voor het Amsterdamse college, dat een groene en gezonde stad hoog in het vaandel heeft.

De Lutkemeerpolder is onderdeel van een ecologische en recreatieve verbindingszone van Amstelland tot aan Spaarnwoude. De polder omvat naast natuur- en recreatiegebied ook een historisch boerenlandschap, een vruchtbaar landbouwgebied en een biologische zorgboerderij.

Maar deze polder, onder de rook van Schiphol, is ook onderwerp van een decennia oude overeenkomst van overheden, Schiphol en projectontwikkelaars om hier een nieuw ­bedrijventerrein te vestigen. Toen leek een bedrijventerrein op deze plek nog gepast. Maar de vraag naar al ontwikkelde bouwkavels viel de afgelopen jaren tegen en intussen is de groene ruimte in en om de stad ernstig geslonken.

Biodiversiteit
In de Lutkemeerpolder zijn geen maatschappelijke belangen zoals regionale economie of mobiliteit in het geding. Zo hard loopt de verkoop van bedrijfskavels in de omgeving van Schiphol immers niet.

Iedereen weet dat de Lutkemeerpolder bijzonder is. Maar wat is hij wáárd? Als de laatste vruchtbare landbouwgrond aan de rand van de stad verdwijnt voor bedrijfslocaties heeft ­Amsterdam niet langer de mogelijkheid om vlakbij, op een duurzame manier, voedsel te verbouwen.

Daarmee verliest Amsterdam een plek waar bewoners op de fiets heen kunnen om producten direct van het land te halen; de manier om mensen te betrekken bij duurzame landbouw. En dat is de manier om de Amsterdammer te stimuleren tot meer duurzame en gezonde consumptie; een aandachtspunt in de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.

De open ruimte en groene omgeving bieden ­mogelijkheden voor recreatie en draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van de ­bezoekers. Gevarieerde landbouw en goed ­bodembeheer zorgen voor een toename van de biodiversiteit. Een gezonde bodem kan bovendien veel CO2 en overtollig regenwater opnemen. Deze functies hebben meer waarde dan het rendement van kavelverkoop.

Keuze
Het bouwen van bedrijventerreinen op 'greenfields' is niet meer van deze tijd. Het perspectief van klimaat, welzijn en toekomstige generaties maakt andere ruimtelijke keuzes noodzakelijk. Groene plekken als deze zijn nodig voor een duurzame samenleving.

Om dat aan te tonen hebben we niet nog een wetenschappelijk onderzoek als het IPCC-rapport of een klimaatrechtszaak nodig. Hier en nu kunnen politici het verschil maken. De gemeente Amsterdam is eigenaar van de akkers in de Lutkemeer. De gemeente Amsterdam is ook aandeelhouder van projectontwikkelaar SADC.

In het collegeakkoord staat: "Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering merkt en de laatste generatie die er wat aan kan doen. Als we willen dat Amsterdam bij haar achthonderdste verjaardag nog altijd in blakende gezondheid verkeert, moeten we nu stevige keuzes durven maken". Een stevigere keuze dan de Lutkemeerpolder als groene zone en biologische landbouwlocatie te behouden is er voorlopig niet.

Behoud Lutkemeer: Janne van den Akker (milieukundige, buurtbewoner), Ingrid Brekelmans (directeur Anmec), Maurits Groen (duurzaam ondernemer, communicatie­adviseur), Jaap de Jong (directeur De Gezonde Stad), Melika Levelt (onderzoeker stedelijke voedselsystemen, HvA), Derk Loorbach (hoogleraar socio-economische transities, ­directeur DRIFT), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid, VU), Geert van der Veer (Stichting Herenboeren NL).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden