Lezersbrieven

'Geeft niet juist zekerheid ons de vrijheid om te ontplooien?'

In Het Parool van zaterdag wond millennial Anouk Kemper zich op over de klagende toon van generatiegenoten. Twee lezers reageren.

Het Parool
Dick Spruitenburg: 'Op de piramide van Maslow staan de millennials bovenaan' Beeld ANP
Dick Spruitenburg: 'Op de piramide van Maslow staan de millennials bovenaan'Beeld ANP

Zelfontplooiing

Zelden heb ik een stuk gelezen dat zó neerbuigend open deuren intrapt én de plank misslaat als het stuk over millennials van Anouk Kemper in Het Parool van zaterdag.

Allereerst worden de zorgen over de onbereikbaarheid van een vaste baan afgedaan als gezeur: "Waarom zou je na je afstuderen een 'baan op niveau' en 'voor onbepaalde tijd' moeten hebben? Dat is toch geen natuurrecht?" Nee, dat is zeker geen natuurrecht, maar dat betekent niet dat het helemaal geen recht is.

Verderop in het stuk komt de gebruikelijke steek naar de kunsten en humaniora ("Het zal toch geen verrassing zijn dat je na een studie theaterwetenschappen geen vrijesectorwoning kan krijgen"), wordt er vlugjes een generalisatie tegenaan gegooid ("Iedereen weet dat je je op je achttiende moet inschrijven bij Woningnet"), om vervolgens te eindigen met de retorische vraag waarom het nou eigenlijk zo erg is om na een academische studie wat langer in de horeca te werken.

De boodschap is duidelijk: je studieschuld aflossen op het minimumloontje van precaire lichamelijke arbeid is gewoon een van de 'stomme dingen' die je als millennial moet doen in het leven! Maar wees gerust, je werkt toch door tot je zeventigste, tegen die tijd kom je vast wel een keer aan de beurt in de loterij van vaste banen en woningen.

De crux van de discussie komt echter naar het einde van het stuk, als de term 'vrijheid' de arena betreedt. Flexibel kunnen werken, wonen en studeren is een vrijheid. Daar valt wat voor te zeggen, maar is het niet zo dat juist zekerheid in de meest basale zaken in ons leven (een huis om in te wonen en een baan om van te leven) ons de vrijheid biedt onszelf te ontplooien?

Op de piramide van Maslow staan de millennials bovenaan. In rijkdom groeiden we op, alles was mogelijk. Daarom gaan wij voor zelfontplooiing, creativiteit en potentie. Nu worden de poten van de piramide echter onder ons vandaan gezaagd en dat kún je geen vrijheid noemen. Sterker nog, er wordt ons vrijheid ontnomen.
Dick Spruitenburg, Amsterdam

De spijker op z'n kop

De spijker op het klaagzanghoofd van onze startende twennies zaterdag door Anouk Kemper. Niet klagen maar aanpakken. Ook wij, de veelbesproken babyboomers, zijn ergens eind zestiger jaren gestart met een behoorlijke studieschuld. Nog inwonend bij pa en ma, omdat zelfstandig wonen onbetaalbaar was. Om over reizen naar verre oorden maar te zwijgen.

Onze eerste serieuze relatie inwonend op een zolderverdieping, een kamer van drie bij vier waar net een twijfelaar in paste en een chemisch toilet in een klerenkast. Voor de douche naar het badhuis.

Ook wij konden pas na zeven jaar met moeite een eenvoudig huisje kopen, hypotheek gebaseerd op een inkomen en 30 procent eigen geld meebrengen. Daarom de eerste jaren vooral veel pasta eten met weinig dressing en eens per week als lekkernij een klein stuk Hemaworst.

Ook wij begonnen tegen een zeer bescheiden salaris met een jaarcontract. Niets gouden pensioensregeling, geen tweede huis, een vakantie waar de gemiddelde millennial zijn neus voor zou ophalen. En geen geklaag over wat we allemaal niet hebben kunnen doen. Geen vingerwijzingen. Maar schouders eronder en het leven genieten zo het komt.
Chris Nierop, Amsterdam

Zie verder: Opinie van Anouk Kemper: 'Kom op millennials, maak er gewoon het beste van!'

En interview hoogleraar Wilthagen met portretten Amsterdamse millennials: Niets is zeker voor millennials: 'We hebben gefaald' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden