Opinie

‘Geef sekswerkers een plek om tot rust te komen, een overweeghuis’

Don Ceder, fractievoorzitter Christen­Unie Amsterdam, eist dat de gemeente een opvangplek realiseert die sekswerkers de ruimte biedt tot rust te komen en een weloverwogen keus te maken over hun toekomst.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Burgemeester Femke Halsema heeft de gemeenteraad een aantal scenario’s voorgelegd over het perspectief van raamprostitutie op de Wallen. Welke invloed de coronacrisis op de raamprostitutie gaat hebben, is nog niet te zeggen. Wel zijn de afgelopen weken veel vrouwen in een nood­situatie terechtgekomen. Sommigen hebben steun ontvangen, anderen niet.

Toch zullen we nu al naar de toekomst moeten kijken en voor mij is al jaren de kern: wat we ook doen, zorg ervoor dat vrouwen op een veilige manier en met perspectief kunnen uitstappen. Want helaas zijn er nog steeds te veel praktische drempels om het sekswerk de rug toe te keren.

In het rapport: Verkenning scenario’s raamprostitutie Binnenstad van Ivar Schreurs staat: ‘Ook voor de ex-sekswerkers die ik heb gesproken was uittreden een uitdaging waar zij lange tijd over hebben getwijfeld. De stap tot het toelaten van hulpverlening terwijl zij al lange tijd als zzp’er hadden gewerkt was een grote sprong in het diepe. Uiteindelijk gaf de tegenzin van het nog achter het raam werken en dat zij daardoor soms alleen nog voor de kamerhuur werkten de doorslag.’

Voor de vraag hoe we vrouwen die twijfelen kunnen ondersteunen, kunnen we kijken naar het succes van het overweeghuis in Groningen. Een huis waar sekswerkers terechtkunnen die willen nadenken over hun leven en wellicht willen stoppen.

Een opvangplek realiseren die sekswerkers de ruimte biedt tot rust te komen en een weloverwogen keus te maken over hun toekomst is geen luxe, maar pure noodzaak wanneer we het over de toekomst van raamprostitutie in Amsterdam hebben.

Er zijn al hulporganisaties in de stad, ook zij weten dat de realiteit weerbarstig is. Het ontbreken van een paspoort, uitbuiting en schulden spelen vaak op de achtergrond. In het overweeghuis vallen deze voorwaarden weg, waardoor vrouwen die tussen wal en schip vallen kunnen worden geholpen en erkend.

Het bieden van goede en duurzame uitstapmogelijkheden en het verlagen van drempels blijft cruciaal. Laten we daarom in navolging van Groningen ook in Amsterdam een overweeghuis openen. Zodat keuzevrijheid echt een optie wordt en we hen die dat nodig hebben kunnen ondersteunen.

Don Ceder, fractievoorzitter Christen­Unie Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden