Opinie

'Geef ruimte aan de NDSM-werf'

De NDSM-werf heeft internationaal naam gemaakt als culturele en creatieve vrijplaats. Maar door de Amsterdamse bouwplannen blijken alle gemaakte afspraken nu vloeibaar, schrijft Kees van Ruyven woensdag.

Hemeltjelief Festival op Bevrijdingsdag 2016 op de NDSMBeeld Eva Plevier

De raadscommissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente zou zich vandaag buigen over het collegebesluit Ruimte voor de stad: Koers 2025.

Hierin worden verspreid over Amsterdam locaties aangewezen waar op korte termijn mogelijk 12.000 nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd.

De toenemende druk op de woningmarkt vraagt terecht om concrete acties om de daarvoor beschikbare ruimte in de stad op slimme en verantwoorde manier in te zetten.

Naast de productie van veel woningen vraagt de stad ook om een grotere diversiteit van duurzame woon- en leefmilieus. Juist die toenemende druk op de stad vraagt om meer aandacht voor het spanningsveld tussen woning­- productie en die noodzakelijke stedelijke diversiteit.

Speciale positie
NDSM-Oost in Noord neemt daar een speciale positie bij in. NDSM-Oost is in Koers 2025 aangewezen als een plek voor driehonderd woningen. NDSM-Klaprozenweg staat voor de bouw van achthonderd woningen.

De NDSM-werf heeft zowel in Amsterdam als internationaal een naam verworven in de cultureel-maatschappelijke en creatieve sector. NDSM is niet meer weg te denken als vrijplaats met een unieke identiteit, vol historisch en emotioneel erfgoed.

Deze nog steeds ruige en niet bebouwde plek in de stad aan het IJ biedt bewoners, ondernemers en bezoekers de gelegenheid die ruimte al dan niet tijdelijk te beleven. Op de NDSM is er nog ruimte voor het onverwachte.

Nu eens zindert het van de activiteit, dan weer overheerst een bijna poëtische stilte. Een stilte voor reflectie, onmisbaar voor de stadsbewoner. Het kunstwerk A place beyond belief, op een van de meerpalen bij aankomst met de pont, drukt die betekenis van NDSM feilloos uit.

Nu de stad opnieuw een schaalsprong doormaakt, dringt de vraag zich op hoe we hier mee omgaan.

Beeld -

Kees van Ruyven is stedenbouwkundige en bestuurslid Stichting NDSM-Oost.

Visie
Op 19 maart 2014 werd het bestemmingsplan NDSM-Oost vastgesteld door de gemeenteraad. Dat was het resultaat van een unieke samenwerking tussen gebruikers en stakeholders van de NDSM-werf met de stichting NDSM-Oost en de gemeente, waaronder het toenmalige stadsdeel Noord.

Er kwam een gezamenlijke visie: Werk aan de Werf, koers 2014-2025, die enthousiast door het toenmalige gemeentebestuur en de bestuurscommissie Noord werd ontvangen.

Kern van het bestemmingsplan was dat de unieke betekenis als culturele vrijplaats breed werd erkend. Bewust werd ervoor gekozen het gebied grotendeels open te houden en te behouden als een gemengd werk/cultuurgebied met (milieu)ruimte voor een diversiteit aan evenementen.

Er werd van uitgegaan dat woningbouw zich de eerste tien jaar zou concentreren op Buiksloterham en NDSM-West. Woningbouw werd de eerstkomende tien jaar niet toegestaan.

Met dit bestemmingsplan als belangrijke publiekrechtelijke pijler werd ook de beheerovereenkomst tussen de gemeente en de stichting NDSM-Oost tot 2020 verlengd.

Versterking
Deze nieuwe energie voor de werf werd door de stichting omgezet in een inhoudelijke versterking van haar organisatie en in het aanstellen van Kim Tuin als nieuwe directeur.

Gewerkt werd aan een ambitieuze uitwerking van de geformuleerde visie en het scherper internationaal positioneren van de NDSM. Deze ambities zijn neergelegd in het Artistiek Plan als basis voor een subsidie in het kader van het Kunstenplan 2017-2020.

Als stichting NDSM-werf zijn wij dan ook zeer teleurgesteld dat in de aangepaste Koers 2025 met geen woord wordt gerept over deze betekenis van de NDSM voor Amsterdam.

Het aantrekken van onze economie is een positief gegeven voor de stad. Helaas blijkt die economie tot dusdanige blikvernauwing te leiden, dat alle gemaakte afspraken en ambities rond NDSM vloeibaar worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden