Opinie

'Geef rookloos alternatief voor sigaretten een kans'

Rookloze producten hebben een rol in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik, betoogt Peter van den Driest van Philip Morris Nederland. 'Wijs ze niet meteen af.'

Peter van Driest
De e-sigaret die vloeistof met nicotine kan verdampen is een alternatief voor traditioneel roken Beeld ANP
De e-sigaret die vloeistof met nicotine kan verdampen is een alternatief voor traditioneel rokenBeeld ANP

Door de aversie tegen de tabaksindustrie, zo ook in het artikel van afgelopen zaterdag in ­deze krant van Wanda de Kanter en Frits van Dam, sluiten ­Nederlandse anti-tabaksorganisaties de ogen voor nieuwe ontwikkelingen die werkelijk het verschil kunnen maken in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik.

Wereldwijd roken nog ruim een miljard mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het aantal rokers de komende tien jaar niet daalt. Ook in Nederland roken - ­ondanks het brede bewustzijn over de schadelijke gevolgen en een breed pakket aan overheidsmaatregelen ­- nog ruim drie miljoen mensen.

Winst
Er is aanzienlijke gezondheidswinst te behalen indien rokers die anders zouden blijven roken, overstappen op minder schadelijke, rookloze alternatieven. De schadelijke stoffen die een correlatie hebben met aan roken gerelateerde ziektes worden immers hoofdzakelijk gevormd door de verbranding van tabak.

Dit wordt volmondig erkend door een toenemend aantal gezondheidsinstanties en overheden. Zo heeft zowel de Britse als Amerikaanse overheid onlangs aangekondigd in het tabaksbeleid een belangrijke rol toe te kennen aan elektronische sigaretten en innovatieve rook­loze tabaksproducten.

Ook de Internationale Organisatie voor de Studie van Longkanker roept hiertoe op. Dit zou in de komende decennia een drastische vermindering van het aantal gevallen van longkanker tot gevolg hebben.

Het is op zijn minst opvallend dat De Kanter ondanks haar lidmaatschap van deze organisatie, publiekelijk volhardt in het afwijzen van rookloze alternatieven voor de sigaret.

Ontmoediging deels effectief
Wellicht dat de Kanters houding nog enigszins valt te begrijpen vanuit haar rol als activiste. Dat organisaties zoals KWF, Longfonds en Hartstichting dezelfde lijn blijven volgen, is echter moeilijker te plaatsen.

Er is brede wetenschappelijke consensus dat de verbranding van tabak kanker en cardiovasculaire ziektes kan veroorzaken. Aangezien klassieke ontmoedigingsinterventies maar deels effectief blijken, is het categorisch afwijzen van rookloze alternatieven voorbarig. Zou van bovengenoemde organisaties niet verwacht mogen worden dat zij alle ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het terugdringen van aan roken gerelateerde ziektes serieus onderzoeken?

Naast elektronische sigaretten worden er nu ook producten verkocht waarbij tabak niet langer meer wordt verbrand maar verwarmd. Zo hebben wij recentelijk in Nederland ook een rookloos tabaksproduct op de markt gebracht. Momenteel zijn er wereldwijd ruim 3 miljoen rokers volledig op dit product overgestapt en elke dag komen daar 8000 bij.

Kern is dat tabak in een elektronisch apparaatje wordt verwarmd. Op die manier wordt geen rook maar een damp geproduceerd. Deze bevat gemiddeld 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen dan sigarettenrook. Hoewel gebruik van het product niet geheel risicovrij is en stoppen met tabaksgebruik de beste optie is voor de gezondheid, stellen wij op basis van de resultaten van ons brede onderzoeksprogramma dat alles wijst op verminderde schadelijkheid in vergelijking met het roken van sigaretten.

Geef rookloos een kans
Onafhankelijk onderzoek is momenteel in volle gang. Zo heeft recent onderzoek in opdracht van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid naar de verminderde vorming van schadelijke stoffen vergelijkbare resultaten opgeleverd. Ook het RIVM doet onderzoek naar de gezondheidseffecten van ons nieuwe product. De resultaten daarvan worden tegen het einde van het jaar verwacht.

Wij roepen alle belanghebbenden op de rol van rookloze producten in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik grondig te bestuderen. Door deze op ideologische gronden over één kam te scheren met traditionele rookwaren, krijgen rookloze alternatieven geen kans, waardoor de dominante positie van shag en sigaretten alleen wordt versterkt. Een gemiste kans voor de volksgezondheid. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Peter van den Driest, directeur corporate affairs Philip Morris Holland Beeld
Peter van den Driest, directeur corporate affairs Philip Morris HollandBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden