'Geef ons Ahmed, voor de stad en voor het land'

Met Diederik Samsom aan het roer zijn de kansen op electoraal herstel voor de PvdA nihil, betoogt Job van Amerongen in Het Parool. De redding moet komen van Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch.

Ahmed Aboutaleb en partijleider Diederik Samsom (r) tijdens het PvdA-congres in Amersfoort vorige maand Beeld anp
Ahmed Aboutaleb en partijleider Diederik Samsom (r) tijdens het PvdA-congres in Amersfoort vorige maandBeeld anp

De electorale positie van de Partij van de Arbeid is al langere tijd zwak. Felix Rottenberg sprak in september 2015 uit Lodewijk Asscher een betere lijsttrekker te vinden dan Diederik Samsom en maakte dat wereldkundig via een interview in Vrij Nederland. Naar aanleiding van het interview werd Rottenberg bedankt voor bewezen diensten als voorzitter van de commissie kandidaatstelling Tweede Kamer. Recent sprak Kamerlid Jacques Monasch zijn voorkeur voor uit voor Eberhard van der Laan of Ahmed Aboutaleb als politiek leider van de PvdA. Het zal de populariteit van Monasch bij het establishment van de partij niet hebben vergroot.

Rottenberg en Monasch hebben natuurlijk wel gelijk: met Samsom aan het roer zijn de kansen op electoraal herstel van de partij bij de parlementsverkiezingen van maart volgend jaar nihil. Samsom wordt te zeer geassocieerd met impopulair kabinetsbeleid en bovendien kleeft aan hem inmiddels het imago van verliezer bij drie opeenvolgende verkiezingen. Hij talmt over zijn politieke toekomst en bewijst daarmee de PvdA een slechte dienst.

Uit een verkeerd soort loyaliteit aan de politiek leider of uit gehechtheid aan de veilige functie van het moment blijven de geschikte kandidaten om Samsom op te volgen of de strijd met hem aan te gaan vooralsnog stil. Er is wat mij betreft een kandidaat die door het partijbestuur moet worden aangemoedigd - met klem! - om zich beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap: Ahmed Aboutaleb, oud-wethouder van Amsterdam en burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb geeft er met grote regelmaat blijk van te beschikken over de noodzakelijke vergezichten voor de inrichting van de samenleving en combineert dat met een gevoel voor de menselijke maat.

Vader des vaderlands
Hij mag zonder meer in staat worden geacht tot 'beschaafd straatvechten' met populisten ter linker- en rechterzijde en is de enige binnen de partij die met zinnelijke politiek de boze blanke man en de progressieve intellectueel electoraal kan binden. Aboutaleb is een vader des vaderlands van internationale statuur die een premierbonus kan ophalen zonder ooit de functie van eerste minister te hebben uitgeoefend.

Burgemeester van Rotterdam is ongetwijfeld een prachtige functie en trouw aan het ambt siert doorgaans de mens. Aboutaleb is op dit moment in zijn politieke carrière echter te groot voor het burgemeesterschap. De PvdA moet worden gered van de electorale ondergang en Nederland heeft na vier jaar Rutte behoefte aan iemand die meer doet dan (gebrekkig) crisismanagement en op de winkel passen. De nieuwe politiek leider zou eigenlijk vanaf morgen gedeeltelijk vrijaf moeten van het burgemeesterschap en zich intensief gaan bemoeien met het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij.

In de slipstream van dan premier Aboutaleb moet de 'andere Ahmed' - Marcouch - terugkeren naar de stad om bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 de Amsterdamse Partij van de Arbeid te leiden. De 'sheriff van Slotervaart' is in 2009 hardhandig en onverdiend uit de lokale politiek verwijderd, een plek waar hij zich als een vis in het water voelde. Een plek ook waar hij gezien de combinatie van activisme en idealisme zo uitstekend past.

Grote meerwaarde
Marcouch is een goed Kamerlid, maar zou voor de Amsterdamse PvdA en de lokale politiek van grote meerwaarde zijn. Van der Laan en Marcouch, zij aan zij als de boegbeelden van veiligheid en emancipatie in de stad: een vrolijkstemmend beeld. In de huidige gemeenteraadsfractie zitten absoluut kundige mensen, maar niemand van het statuur Marcouch en niemand geschikt om de Amsterdamse PvdA te leiden.

Een Ahmed voor het land en een Ahmed voor de stad. Het hoeft geenszins een sociaaldemocratische utopie te blijven.

undefined

null Beeld Job van Amerongen
Beeld Job van Amerongen

Job van Amerongen

is politicoloog en maakte deel uit van stedelijke en landelijke commissies voor kandidaatstelling bij verkiezingen namens de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden