Opinie

'Geef meer nieuwbouw voorrang en houd de stad gemengd'

Amsterdam dreigt alleen nog onderdak te bieden aan rijken en mensen met lage inkomens. Reinier van Dantzig maakt zich sterk voor de middeninkomens.

Reinier van Dantzig
De Rustenburgerstraat in De Pijp, waar middeninkomens meer aanbod van huurwoningen zouden moeten hebben Beeld Rink Hof
De Rustenburgerstraat in De Pijp, waar middeninkomens meer aanbod van huurwoningen zouden moeten hebbenBeeld Rink Hof

Het gaat goed met de stad en er wordt meer gebouwd dan ooit. Toch gaan de gesprekken op een lukrake verjaardag vaak maar over één ding:
hoe vind ik een betaalbare woning?

Voor een sociale woning sta je zo maar twaalf jaar in de rij. Een koopwoning is niet te vinden, laat staan te betalen. Amsterdammers met een middeninkomen weten dat het vinden van een normale betaalbare huurwoning even moeilijk is als een klompje goud tegenkomen in de Amstel. Alleen als je rijk genoeg bent om exorbitante huren te betalen of bereid bent fors over te bieden op een koopwoning, vind je makkelijk een huis.

Agenten
D66 staat voor een gemengde stad, waar arm, rijk en alles daar tussenin, in elke buurt kan ­wonen. D66 is dan ook voorstander van de afspraak dat wanneer het aantal sociale huurwoningen van corporaties in een gebied slinkt tot onder de 35 procent, huurders, corporaties en lokale bestuurders streven naar menging van de buurt. Maar de discussie gaat alleen over meer sociale woningen, niet over het tekort aan betaalbare huizen voor Amsterdammers met een middeninkomen.

De kansen voor bijvoorbeeld agenten, leraren en beleidsambtenaren om in de stad te blijven wonen nemen gestaag af. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koophuis. Velen wonen noodgedwongen tot ver na hun opleiding samen met huis­genoten, slapen met de baby in dezelfde kamer of moeten hun geliefde stad verlaten omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Dat tij moet gekeerd worden. Zeker als je beseft dat 58 procent van alle Amsterdamse woningen sociale huurwoningen zijn en het aanbod van betaalbare huurwoningen dat beschikbaar is voor middeninkomens slecht 5,6 procent is.

Mengen
Ten eerste moeten corporaties meer aan het middensegment verhuren in wijken met alleen woningen voor lage en hoge inkomens. Neem De Pijp. Daar neemt het aantal sociale huurwoningen iets af, maar is meer dan de helft van het woningaanbod nog steeds sociale huur. Hier zouden vrijkomende sociale huurwoningen grotendeels aan middeninkomens moeten ­worden verhuurd.

Een buurt die al gemengd is, moet gemengd blijven. Daarom wil D66 in een gebied dat al meer dan 35 procent sociale woningbouw heeft, bij nieuwbouw voorrang geven aan middenhuur.

En ten slotte zouden in buurten met meer dan 60 procent corporatiewoningen - zoals stukken van Noord, Zuidoost en Nieuw-West - vrijkomende woningen verkocht moeten worden aan Amsterdammers met een middeninkomen.

Amsterdam mag nooit een stad worden waar alleen plek is voor wie absurd veel verdient of onder het minimumloon zit. De diversiteit wordt zo gereduceerd tot een bokswedstrijd tussen arm en rijk. Vergeet de middeninkomens niet!

Lees ook: 'Huizenkopers worden verdrongen door verhurende beleggers'

Vrijdag om 17.00 uur in De Balie: het Stadsgesprek 'Gekte op de woningmarkt'.

Reinier van Dantzig, gemeenteraadslid van D66 Beeld Rink Hof
Reinier van Dantzig, gemeenteraadslid van D66Beeld Rink Hof

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden