Opinie

'Geef kinderraad zeggenschap over 100.000 euro in de buurt'

Dat jongeren de politiek links laten liggen is logisch: het systeem is te ingewikkeld. Geef al op de basisschool ruimte aan echte zeggenschap, bepleit Caesar Bast.

Caesar Bast
Als we willen dat meer jongeren komen stemmen, moeten we ze ook zeggenschap geven. Beeld Getty
Als we willen dat meer jongeren komen stemmen, moeten we ze ook zeggenschap geven.Beeld Getty

Hoeveel jongerenwoningen bouwen we de komende jaren? Voor welke banen leiden we Amsterdamse mbo-studenten op? Willen we meer hockey- of voetbalvelden?

De Amsterdamse politiek buigt zich best vaak over ons, maar de invloed van jongeren op de politiek is helaas ondervertegenwoordigd, blijkt uit stemcijfers. Terwijl het betrekken van jonge mensen essentieel is voor de democratie en haar draagvlak.

"Ze moeten gewoon gaan stemmen," is een opmerking die ik vaak hoor als ik dit onderwerp op tafel leg. Voor een deel klopt het. Maar als we dat zo belangrijk vinden, laten we hen daar dan bij helpen.

Uit onderzoek blijkt: als jongeren de eerste keer dat ze mogen stemmen ook echt stemmen, dan stemmen ze vaker. Maken ze niet meteen gebruik van hun kiesrecht, dan wordt de gang naar de stembus in de toekomst minder vaak gemaakt.

Ver-van-mijn-bedshow
Daarom is het belangrijk om jonge Amsterdammers vroeg en actief kennis te laten maken met het democratisch systeem, liefst nog voordat ze stemgerechtigd worden. Nu gebeurt dat bijna niet.

Een veelgehoorde verklaring waarom jongeren niet stemmen is dat ze er te weinig van af weten. Geef ze eens ongelijk. Waarom zou je stemmen op een ver-van-mijn-bedshow?

Deze week ben ik bij meerdere mbo-scholen op bezoek geweest in Amsterdam Noord, tijdens onze PvdA #Buurtbivak; dat is een week waarin we ons verdiepen in één specifieke Amsterdamse buurt. Weer werd ik om de oren geslagen met het argument van onwetendheid. Als je doorvraagt, blijkt er wel betrokkenheid. Genoeg jongeren willen iets veranderen aan hun eigen buurt, school of voetbalvereniging. Ze willen zeggenschap en dat houdt mij bezig.

Jonge nieuweling
Zeggenschap willen betekent namelijk nog niet dat je het makkelijk kunt krijgen. Politiek is namelijk best ingewikkeld. Als een van de jonge raadsleden in de Amsterdamse Stopera merk ik dat van dichtbij. De drempel is best hoog. Zelfs als je met de grootste ambities de enge stap waagt naar de lokale politiek, dan is zeggenschap uitoefenen niet makkelijk.

Caesar Bast
Duoraadslid PvdA Amsterdam, 24 jaar.

Gedetailleerde dossiers met een historie, normen en netwerken: je voelt je als jonge nieuweling net Alice in Stoperaland. Hoeveel moeilijker is dat dan voor een jongeling met idealen, maar zonder netwerk?

We moeten zeggenschap beter faciliteren, zeker voor jonge Amsterdammers. Stadsdeel West loopt voorop in die ontwikkeling door politieke zeggenschap digitaal en toegankelijk te maken.

Dat is afgelopen jaar opgeschaald naar het initiatief West Begroot, waarbij de daar wonende Amsterdammers zich mochten uitspreken over de uitgave van een budget van €300.000 euro. Dat initiatief is inmiddels overgenomen in de wijk Duinoord in Den Haag. Waarom dan niet in elk Amsterdams stadsdeel?

Frisse ideeën
Een ander leuk, de democratische toegankelijkheid vergrotend initiatief is in januari van dit jaar in Zuidoost begonnen: de lokale kinderraad. De bedoeling is dat leerlingen uit groep 7 vergaderen met de stadsdeelcommissie. Het beste idee uit die ontmoeting wordt daadwerkelijk uitgevoerd. De reacties van de kinderen zijn overenthousiast.

Misschien wel de belangrijkste waarde van zo'n kinderraad is dat jongeren daar echte zeggenschap ervaren, en vroeg leren waarom het bemoeien met de democratie zo belangrijk is. Dat voor jongeren eens wat anders dan een saaie les maatschappijleer of een tandeloos inspraakgroepje. Het levert niet alleen meer participatie op, maar de stad gaat er ook op vooruit door frisse ideeën.

Laten we daarom leren van de stadsdelen, en met een vleugje Zuidoost en een sprankje West kiezen voor meer zeggenschap van jonge Amsterdammers.

Elk stadsdeel zou een kinderraad voor niet-stemgerechtigde jongeren van 12 tot 18 jaar moeten instellen. Laat hen, samen met alle jongeren van die leeftijdscategorie uit het stadsdeel, beslissen over één ton voor de buurt.

Zo gaan we er samen op vooruit: onze democratie wint aan draagvlak, de stad krijgt rijke ideeën en de jongere generatie meer zeggenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden