Lezersbrief

'Geef geboren Amsterdammers voorrang op woningen'

Paroollezer Marjo Derks vraagt de gemeente om geboren Amsterdammers voorrang te geven op woningen in de stad. 'Wat overblijft, is voor nieuwkomers.'

Beeld ANP

Vorige week lag het krantje van de gemeente Amsterdam in de bus, met op de voorpagina het hoopvolle bericht: 27.000 extra woningen in vier jaar. Gretig ging ik lezen, maar mijn hoop vervloog snel. Ik las dat de woningen hard nodig zijn om nieuwe Amsterdammers onderdak te bieden.

In 1783 heeft ene Dirk Derks de stoute schoenen aangetrokken en zich vanuit Nijkerk in Amsterdam gevestigd. In onze familie, die nergens anders meer kan leven, wordt deze man daarvoor nog steeds aanbeden. Ik heb dankzij Dirk 26 jaar geleden een prachtige door en door Amsterdamse dochter gebaard.

Die heeft netjes haar diploma's gehaald en ze heeft nu een mooie baan in het centrum van mooi Mokum met warempel een vast contract. Maar zoals veel starters komt ze niet in aanmerking voor ­sociale huur, verdient ze te ­weinig voor de vrije sector en de betaalbare woningen die er zijn, worden opgekocht door huisjesmelkers.

Gemeente ­Amsterdam, ik heb een verzoek. ­Zouden geboren Amsterdammers voorrang kunnen krijgen op die 27.000 nieuwe woningen, mits ze er ook echt zelf willen wonen, zodat Amsterdam ook echt Amsterdam blijft. Wat overblijft, is voor nieuw­komers, die uiteraard altijd welkom zullen zijn in onze stad.

Marjo Derks, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden