Lezersbrief

‘Geachte wethouder, u kunt de groei van Schiphol tegenhouden’

‘U kunt de groei van Schiphol tegenhouden,’ schrijft Amsterdammer Erik Timmermans in een lezersbrief aan wethouder Udo Kock (D66).

Geachte wethouder Kock,

Zoals u vrijdag hebt kunnen lezen in Het Parool zijn ­omwonenden van Schiphol woest op het kabinetsplan om de luchthaven wederom te laten groeien. En terecht. Afspraken met de grootvervuiler − Schiphol stoot jaarlijks 13 megaton CO2 uit − lijken van elastiek en het wordt tijd dat burgers weer kunnen vertrouwen op de politiek.

Terwijl u werk maakt van de verduurzaming van Amsterdam en Nederland zijn uitstoot moet halveren, kan de luchtvaart verder groeien. En hoewel u nieuwe huizen bouwt in en rond de stad, neemt de overlast van vliegtuigen toe en wijzen recente onderzoeken uit dat mensen in de regio ziek worden van het vliegverkeer.

Het ‘groenste kabinet ooit’ lijkt zijn internationale verplichtingen vergeten en trapt met open ogen in de misleidende communicatietrucjes van Schiphol en de KLM. Na vliegen op frituurvet zou ’s lands trots nu eigenhandig zuiniger vliegtuigen ontwikkelen en roept reizigers op om bewuster te reizen, bijvoorbeeld met de trein, terwijl het aantal vluchten op London en Parijs niet wordt afgebouwd. Als toekomstige generaties niet de dupe zouden worden van dit korte-termijn-zakkenvullen, hadden we kunnen lachen om deze volksverlakkerij. Maar de tijd tikt weg.

Het kabinetsbesluit is onder voorwaarde dat alsnog overleg wordt gevoerd met de omgeving van Schiphol. Ik neem aan dat ook u wordt geraadpleegd. Amsterdam heeft groen gestemd en onze stad beschikt over 20 procent van de aandelen van Schiphol. U kunt de groei tegenhouden! Ik vertrouw op u.

Erik Timmermans, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden