Opinie

'Ganzen horen bij Nederland'

Regelmatig krijgt hij onsmakelijke e-mails met verwensingen. In 2008 werd zelfs zijn loods in brand gestoken door het Animal Liberation Front. Met een spuitbus spoten zij hun beweegredenen op de muren: het vergassen van ganzen. Ik heb het over Arie den Hertog van Duke Faunabeheer. Hij vangt ganzen om ze vervolgens met gas om het leven te brengen.

null Beeld anp
Beeld anp

De komende weken gaat hij weer op pad. Hij vindt het naar eigen zeggen de mooiste weken van het jaar. Met bootjes jagen hij en zijn medewerkers groepen ganzen op en drijven ze bij elkaar. De ganzen zijn dan in de rui en kunnen daardoor niet vliegen, maar zijn wel wendbaar op het water. Nadat ze gevangen zijn, worden de ganzen hardhandig in een wagen gedreven om vervolgens met koolstofdioxide vergast te worden. Er volgt een doodsstrijd van 120 seconden.

De juiste oplossing
Met vergassing, het breken van de nek of afschot zullen honderdduizenden ganzen dit jaar worden afgemaakt. Ganzen die eventueel kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties rondom Schiphol, omdat ze in vliegtuigmotoren kunnen vliegen. Ganzen die voor overlast kunnen zorgen bij agrariërs, omdat zij grazen op de graslanden die bestemd zijn voor koeien. Maar is het massaal uitroeien van ganzen nou echt de juiste, passende oplossing voor deze problemen?

De groei van de ganzenpopulatie is niet oneindig en hangt volledig af van het aanbod van voedsel en geschikte broedplekken. Door deze te beperken kan op duurzame wijze invloed worden uitgeoefend op de populatie. Zolang er voldoende aanbod is van voedsel en broedplekken zal de ganzenpopulatie zich snel herstellen en nieuwe ganzen uit het buitenland aantrekken.

Laser
Er zijn voldoende diervriendelijke en duurzame alternatieven om de overlast te verhelpen. Een voormalige student van de Technische Universiteit Delft heeft vorig jaar een zeer betaalbare laser op de markt gebracht die ganzen uit de weilanden verjaagt. De boeren kunnen zelfs subsidie krijgen voor de aanschaf van het apparaat.

Een logische oplossing is het onaantrekkelijk maken van de velden rondom Schiphol. De eiwitrijke graslanden en de oogstresten van suikerbieten, mais en aardappelen trekken ganzen aan. Als je geen vogels in je tuin wilt, moet je ze ook niet voeren.

Zolang ganzenfamilies geen enkel recht op leven hebben, is het feest voor Duke Faunabeheer en de jagers. Nederland zal altijd een ganzenland blijven. Maar wel een met hagel in zijn lijf.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden