Opinie

‘Ga opnieuw met Vattenfall om de tafel’

Biomassacentrales in Amsterdam? Nee, zeggen VVD’ers Stijn Nijssen en Frans van Vliet. Laat de ambitie om in 2040 van het gas af te gaan los en ga opnieuw met Vattenfall om de tafel.

Stijn Nijssen en Frans van Vliet
De gascentrale van Vattenfall in Diemen. De centrale op biomassa moet hier verrijzen.
 Beeld Hollandse Hoogte/Michiel Wijnbergh Fotografie
De gascentrale van Vattenfall in Diemen. De centrale op biomassa moet hier verrijzen.Beeld Hollandse Hoogte/Michiel Wijnbergh Fotografie

Vattenfall maakte afgelopen week bekend dat het draagvlak voor de biomassacentrale in Diemen opnieuw te zullen onderzoeken. Pas in 2021 wordt de definitieve beslissing genomen. En in de tussentijd gaat men met stakeholders in gesprek. Goed nieuws dus als je de biomassacentrale een slecht idee vindt. Vattenfall komt in beweging na alle negatieve publiciteit. Klasse van dit bedrijf.

En goed nieuws voor Amsterdam: de stad is als grootste afnemer van de warmte een belangrijke stakeholder. De reactie van GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck in Het Parool stelt daarom teleur: ze blijft wijzen naar Den Haag waar de subsidies voor de centrale vandaan komen en claimt dat ze een goed convenant over de voorwaarden van de komst van de biomassacentrale heeft afgesloten.

Onenigheid

Dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal. De andere kant van het verhaal is de tomeloze ambitie van dit college om in 2040 van het gas af te willen. Dat is ook een voorname reden dat deze biomassacentrale er komt. Immers: zonder een biomassacentrale kan de GroenLinks-ambitie om tien jaar eerder dan de rest van Nederland van het gas af te gaan – inclusief aanvullend kostenplaatje van negen miljard euro – niet worden gehaald. Ook moet de helft van alle straten in Amsterdam open in de komende jaren om gigantische buizen aan te leggen om deze warmte van hoge temperatuur te vervoeren.

Dinsdag trad de Sociaal Economische Raad (SER) naar buiten met het statement dat subsidies voor biomassa als energiebron zo snel mogelijk afgebouwd moeten worden. Dit advies moet een einde maken aan de hoogoplopende discussie over biomassa. Ook de SER constateert namelijk dat het debat steeds gepolariseerder raakt, omdat er veel onenigheid is onder wetenschappers, instituten en onderzoekers over de vraag wat precies de winst op het gebied van duurzaamheid zou zijn.

Goed, laten we dus vooral de geboden opening van Vattenfall gebruiken. De stadsdeelcommissie Oost heeft al diverse adviezen aan het college gegeven om de komst van een biomassacentrale te voorkomen, en Vattenfall onder druk te zetten. Helaas zijn deze adviezen niet opgevolgd. Een van de suggesties van de kant van de Amsterdamse VVD was om te weigeren een warmtenet aan te leggen, als daar biomassawarmte doorheen zou gaan vloeien. Zonder afzet is productie van warmte immers niet nodig en heeft Vattenfall een probleem.

Grote houtkachel

Het loslaten van de ambitie om van het gas te gaan in 2040 zal pijn doen bij de coalitiepartijen en zeker bij GroenLinks. Zij willen zich groen profileren en dat lukt niet zonder biomassacentrale. Dit is een duivels dilemma, dat zien wij ook. Maar Van Doorninck blijft wijzen naar het gesloten convenant met Vattenfall, waarin ze ‘harde’ toezeggingen heeft gekregen. Wij twijfelen daaraan. Er staat bijvoorbeeld dat de biomassacentrale uiterlijk in 2045 dicht gaat, zonder sancties als ze dat niet doen.

We roepen van Doorninck op om dit gesprek met Vattenfall aan te gaan. Doe dit namens alle Amsterdammers en zeker ook namens de IJburgers, en maak duidelijk dat een grote houtkachel bij een van de kinderrijkste wijken van Nederland een slecht idee is. Motiveer ze bijvoorbeeld om de CO2-afvang in de huidige gasgestookte centrale te ontwikkelen. In de centrale is daar namelijk ruimte voor gereserveerd. Geef ruimte aan innovaties in de warmtetechnieken, denk aan prachtige lagetemperatuurtechnieken als de inzet van aquathermie op Centrumeiland en het te onderzoeken scenario van warmte-koudeopslag in de Van der Pekbuurt.

Laten we ons niet langer verschuilen achter – zoals GroenLinks dat noemt – de ‘VVD-subsidies’ uit Den Haag. Laten we aan de slag gaan en stoppen met de politieke spelletjes!

Frans van Vliet, lid van de stadsdeel-commmissie Oost voor de VVD. Beeld
Frans van Vliet, lid van de stadsdeel-commmissie Oost voor de VVD.
Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid. Beeld
Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden