Opinie

'Ga niet twee maanden formeren voor de vorm'

Twee maanden na de verkiezingen is de eerste poging om tot een nieuw kabinet te komen op niets uitgelopen. De voortekenen waren al niet best, stelt chef parlement van Het Parool en AD Hans van Soest.

Edith Schippers Beeld anp

Zo zei CDA-voorman Buma vooraf dat een combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks 'vooral een Haagse logica' was. En GroenLinks-leider Klaver verkondigde tijdens de verkiezingscampagne dat hij de VVD niet aan een meerderheid wilde helpen.

Toen de partijen het toch gingen proberen, was al duidelijk dat ze mijlenver uiteen lagen als het ging om de aanpak van het migratieprobleem. Toch namen ze eerst weken de tijd om zich te laten bijpraten door deskundigen over de staat van het land.

Van de twee maanden dat er geformeerd is, is er uiteindelijk maar 18 dagen onderhandeld. Zo is veel kostbare tijd verloren gegaan. Tijd waarin de migratie vanuit Afrika naar de Italiaanse kust volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is gestegen met 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de Haagse logica ligt het nu voor de hand dat VVD, CDA en D66 het gaan proberen met de ChristenUnie. Maar die partij ligt op het terrein van migratie net zo ver van de andere partijen af als GroenLinks.

Het zou daarom goed zijn als alle partijen eerst eens goed bij zichzelf te rade gaan voordat ze beginnen aan een nieuwe formatiepoging die over twee maanden weer mislukt. Om dit land te kunnen regeren, moeten er altijd compromissen worden gesloten.

Daar is niets mis mee, want het betekent dat aan de wens van een zo groot mogelijke groep kiezers gehoor wordt gegeven. Maar als er punten zijn die voor jou ononderhandelbaar zijn, geef dat dan meteen aan en ga niet twee maanden voor de vorm wat proberen. Daarvoor is het besturen van een land te belangrijk.

Lees hier alles over de kabinetsformatie

Hans van Soest is chef van de Haagse redactie van AD en Het Parool Beeld Joost Hoving
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.