Ingezonden brief

'Ga met de erfpachters zelf om tafel'

Het is goed dat gezocht wordt naar een breed politiek draagvlak voor de erfpachtvernieuwing, schrijft Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang (SEBA) vrijdag in een ingezonden brief in Het Parool. Het zou nog beter zijn als de politiek niet alleen over erfpachters spreekt, maar ook met hen in gesprek gaat om tot een akkoord over een goed nieuw systeem en de overstap van bestaande erfpachters te komen, aldus De Lange.

De SEBA wil dat de gemeente om tafel gaat met erfpachters om tot een akkoord te komen Beeld anp

De PvdA en GroenLinks omarmen eindelijk de invoering van een systeem van eeuwigdurende erfpacht (Het Parool, woensdag) en krijgen in ruil hiervoor een plek aan de onderhandelingstafel bij coalitiepartijen D66, SP en VVD. Hiermee betreden beide partijen op dit dossier dan eindelijk de 21ste eeuw en dat is goed nieuws.

Het huidige voortdurende erfpachtsysteem laat zich vooral kenmerken door de feodale opstelling van de gemeente. Bij herziening van de canon (de gebruiksvergoeding voor de grond) doet de gemeente net alsof het voortdurende erfpachtcontract slechts tijdelijk was en de gemeente de grond als het ware iedere vijftig jaar opnieuw kan verkopen. Er is alleen slechts één koper, de huiseigenaar, die verplicht wordt de nieuwe prijs te betalen.

De afgelopen 25 jaar zijn deze erfpachtherzieningen een 'spel zonder grenzen' gebleken. De gemeente meent de voorwaarden tussentijds eenzijdig te kunnen aanpassen en makelaars die de waarde moeten vaststellen, doen maar wat. De volkomen willekeur die hierdoor is ontstaan, is aanleiding geweest om het erfpachtsysteem te veranderen.

Draagvlak
De gemeente is echter zeer bedreven in het maximaliseren van de erfpachtwinsten door aan verschillende knoppen te draaien. Afscheid nemen van dit ondeugdelijke erfpachtsysteem is voor de politiek dan ook zwaar, want de inkomsten zijn goed en daar kunnen toch allemaal leuke dingen van worden gedaan.

Tienduizenden huiseigenaren hebben de afgelopen jaren in goed vertrouwen de erfpachtherziening getekend, niet wetende dat de ondeugdelijke taxatierapporten waarop die is gebaseerd door de rechter inmiddels zijn vernietigd. Erfpachters betalen hierdoor ieder jaar ten onrechte 30 miljoen euro aan erfpachtcanon.

Het is goed dat gezocht wordt naar een breed politiek draagvlak voor de erfpachtvernieuwing. De belangen zijn groot. Het zou nog beter zijn als de politiek niet alleen over erfpachters spreekt, maar als het college nu het gesprek met haar contractpartners - de erfpachters - start om tot een akkoord over een goed nieuw systeem en de overstap van bestaande erfpachters te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden