PlusColumn

Frank de Boer zal altijd toerist blijven

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Als een Amsterdammer naar Rotterdam gaat, dan gaat hij naar Hotel New York. Als een Nederlander naar Italië gaat, laat hij zich fotograferen met een basiliek op de achtergrond. Of met een kathedraal, dat is om het even.

Van Frank de Boer heb ik ook zo'n soort foto gezien. Hij maakte een selfie bij de Dom van Milaan. Op zijn hoofd een Ray-Ban zonnebril. Als je naar die foto kijkt, zie je een toerist. En dat zal hij blijven, De Boer heeft nooit de tijd gehad om die ­status te ontstijgen.

Ze zeggen dat mensen steeds slomer worden richting het zuiden. Dat komt door de warmte. Ze houden er siësta's en voor maaltijden nemen ze uren de tijd.

Lang vroeg ik me af hoe Italianen dat deden, hoe ze werk en een seksleven combineerden met uren ta­felen. Wanneer keken ze in godsnaam series?

Maar op ­Sicilië werd dat al snel duidelijk. Italianen hebben als ze eenmaal zitten misschien alle tijd, maar zodra ze in een ­voertuig stappen, is er geen geduld.

Nergens in Europa zag ik zulk roekeloos rijgedrag als op Sicilië. Meerdere malen werden we ingehaald op dezelfde rijbaan als waar we op reden.

Tweemaal reden we langs een doorgebogen vangrail waar dezelfde dag een auto doorheen was gegaan. Er was een kruispunt waar ik geen één keer naar links heb durven ­afslaan.

De les: om relaxed te kunnen leven, om te slapen na de lunch, moet je je voortdurend haasten. En dan kan het twee kanten op: het gaat goed of het gaat niet goed. En gaat het niet goed, dan accepteren Italianen dat snel en gaan ze weer door. Het is heel jammer voor Frank dat het voetbaltrainerschap niet in de categorie van een siësta valt in Italië.

Op de tribune zitten Italiaanse supporters als Sicilianen in een auto.

Slaat dit allemaal nergens op? Is het nogal kort door de bocht? Ja misschien. Net zoals het ontslag van Frank de Boer.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden