Lezersbrief

Founding fathers Amsterdam Pride: ‘Het concept van de botenparade mogen we nooit weggooien’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Toen wij in 1996 de eerste Pride organiseerden, werd de Canal Parade vanzelfsprekend dé publicitaire magneet. Nederland was benieuwd naar dit unieke fenomeen. De botenparade garandeerde de zichtbaarheid van de lhbtq-community. En dat is essentieel gebleken, want zonder zichtbaarheid is emancipatie bij voorbaat mislukt.

Emanciperen doe je samen. Emanciperen in je eigen bubbel, in je eigen incrowd groep van gelijkgestemden, is weinig effectief. Er is in Nederland geen evenement met meer media-aandacht en zichtbaarheid dan de Amsterdam Pride. Het unieke concept van de botenparade is de kapstok waarop de gehele Pride draait. En de deelname van de regenboog­familie, de welwillende hetero’s en het bedrijfsleven aan deze unieke botenparade zorgt voor inclusie en effectieve emancipatie.

Nu zitten we in een ongekende situatie met een pandemie en economische rampspoed. Sommigen trekken vreemde conclusies uit het feit dat evenementen tijdelijk niet kunnen plaatsvinden. We kunnen even minder vliegen, dus sluit Schiphol maar. Het is nu rustiger in de stad, dus verbied voortaan evenementen maar. Mensen wier ergernis over de Pride jaarlijks rond deze tijd opborrelt, zouden maar wat graag de Canal Parade definitief schrappen. Dat verbaast niet.

Wat echter verbijstert, is dat er blijkbaar mensen in onze eigen community zijn die denken dat de botenparade wel mag stoppen, zoals oud-voorzitter van de Pride Walk Hans Verhoeven dit weekend in Het Parool aangaf. Dat een Pride Walk, de demonstratie ‘over land’ voorafgaand aan de grachtenparade, voldoende zou zijn. De Pride Walk vinden ook wij van belang. Maar om te suggereren dat de boten dan wel kunnen wijken, is niet wijs. De kans dat tegenstanders deze suggestie, afkomstig uit de community zelf, aangrijpen om de Canal Parade definitief af te blazen, is levensgroot aanwezig. Dan verdwijnt veel van de noodzakelijke zichtbaarheid.

Emancipatie is zeer gebaat bij zichtbaarheid. Neem de Keulen Pride. Een enorm evenement met een grote parade op zondag. Hoe vaak zien we die eigenlijk in de media? Weinig. Er zijn honderden Prides wereldwijd. De Amsterdamse heeft verreweg de grootste mediadekking. En dat komt doordat de Canal Parade alle andere onderdelen van Pride Amsterdam vleugels geeft. Daarom mogen we het concept van de unieke botenparade nooit weggooien.

Ernst Verhoeven, Peter Kramer en Siep de Haan (founding fathers Amsterdam Pride), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden