Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Forbes plaatst Ajax bij de 20 meest waardevolle clubs: de commerciële status is verhoogd

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Behalve de uitschakeling door AS Roma was er voor Ajax deze week ook een on­verwachte meevaller. Het betrof de kansen op deelname aan een nog op te richten Super League; een miljardenproject waarin een selecte groep topclubs uit Europa, Amerika en Azië gaat participeren. Essentieel voor deelname is de internationale status en daarom was de uitschakeling in de Champions League door Liverpool en Atalanta voor Ajax een stevige streep door de rekening.

Deze week leek de schade vooralsnog mee te vallen. Het gereputeerde financiële magazine Forbes maakte de top 20 van meest waardevolle voetbalclubs bekend. Wat bleek? Als nummer 20 op de lijst prijkte Ajax, met een waarde van 362 miljoen euro. Daarmee is de club de enige organisatie van buiten de toplanden Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk die de ranking gehaald heeft. Koploper is Barcelona met een marktwaarde van 4,28 miljard euro, gevolgd door Real Madrid (4,27 miljard).

Ajax heeft dus nog een weg te gaan, maar de Forbes-notering is wel een indicatie dat ook de commerciële status is verhoogd. Hoewel de begroting jaarlijks op 110 miljoen euro staat, haalt Ajax inmiddels moeiteloos omzetten van tussen de 150 en 200 miljoen.

Daarbij zijn de inkomsten uit transfers het hoogst. Zo bevestigen de cijfers over het seizoen 2019/2020 hoe Ajax verworden is tot een opleidingsclub en handelshuis. Er werd voor 59,2 miljoen euro aan spelers gekocht en voor 218,2 miljoen verkocht, goed voor een plus van 159 miljoen. Als nettoresultaat werd 84,5 miljoen geboekt, onder meer omdat Ajax liefst 33,8 miljoen euro provisie aan makelaars betaalde. Ter vergelijking: de 33 andere betaaldvoetbalorganisaties kwamen opgeteld niet verder dan 17,8 miljoen.

Er is dus veel veranderd sinds de Fluwelen Revolutie in 2010, toen onder leiding van Johan Cruijff het beleid drastisch werd omgegooid. Door de ingezakte opleiding, opportunistische transfers en een in verhouding veel te riant salarishuis was Ajax op drift geraakt. De 34ste positie op de Uefa-ranglijst, 13 plaatsen lager dan PSV, weerspiegelde dat ook.

Dat is ruim tien jaar later wel anders. Ajax neemt nu de 17de positie in en PSV is weggezakt naar plek 56. Hadden beide clubs in 2011 nog een begroting van 62 miljoen euro, anno 2021 is er een gat van tientallen miljoenen ontstaan.

Inmiddels is nationaal presteren een vanzelfsprekendheid en internationaal scoren een must. Dat laatste is ook bepalend voor de posities van trainer Erik ten Hag en Marc Overmars (directeur voetbalzaken). Uitgeschakeld worden door Valencia (39ste op de Uefa-ranking), Getafe (82ste) en Atalanta (27ste) is de nummer 17 van Europa onwaardig en het was essentieel voor Ten Hag en Overmars dat Lille en Young Boys wel werden geëlimineerd.

Daardoor staat het duo bij de clubleiding niet langer ter discussie. Al had succes tegen AS Roma, 16de bij de Uefa en 17de bij Forbes, wel perfect in het beeld gepast dat deze week door Forbes is geschetst.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden