Opinie

'Focus op ras door Forum voor Democratie is schadelijk'

De focus op ras door Forum voor Democratie is schadelijk, schrijft Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66.

Jan Paternotte
Thierry Baudet van FvD is nauwelijks te vinden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer Beeld anp
Thierry Baudet van FvD is nauwelijks te vinden in de plenaire zaal van de Tweede KamerBeeld anp

'Hiddema miszei niets, domme Jan Paternotte.'

Met die woorden besloot Theodor Holman een bevlogen verdediging van Theo Hiddema in Het Parool.

Hiddema, die bij een Kamerdebat afgelopen week sprak over een 'trotse, fiere neger' die volgens hem niet gebaat is bij een wet tegen groepsbelediging.

Dit enkele weken nadat Hiddema in een radio-interview pleitte voor 'rassenvermenging' als beste route voor de Nederlandse Marokkanen, die nu immers zo slecht geïntegreerd zijn.

Minder denigrerend
Ik noemde de teksten van Hiddema op Twitter een voorbeeld van de steeds misselijker wordende focus op ras bij het Forum voor Democratie. Holman legde uit dat zijn generatie - en die van Hiddema - nu eenmaal over 'negers' praat, en hij dat eigenlijk een stuk minder denigrerend vindt dan 'zwarte'.

Ik geloof meteen dat Holman dat meent. Woorden kunnen mettertijd een andere lading krijgen.

Wat ik niet geloof is dat het achteloos gebruik van de term neger door Hiddema onschuldig is.

Het past namelijk in een reeks van uitspraken en voorstellen van hem en Thierry Baudet. Een reeks die ik weiger normaal te gaan vinden.

Homeopathische verdunning
Het begon met Baudet die tijdens de Tweede Kamercampagne zei te vrezen voor 'homeopathische verdunning' van het Nederlandse volk, als gevolg van immigratie. Er ontstond direct ophef, maar Baudet vond alle kritiek onzin.

Volgens hem haalden de media deze uitspraak uit haar context. In een gesprek met Sylvana Simons zei hij vooral migranten te bedoelen die in deze tijd Nederland binnenkomen, en onze vrijheid en waarden aantasten.

In Rotterdam vormt de lokale partij Leefbaar inmiddels de vooruitgeschoven post van Baudet.

Niet toevallig kwam lijsttrekker Joost Eerdmans met het plan voor een nieuwe vestigingswet. Eentje waarmee de gemeente kan besluiten een islamitische of Turkse winkel de vergunning te weigeren, zodat plek gemaakt kan worden voor een Nederlandse uitbater.

Gewone Nederlandse groenteboer
"Na de zoveelste halal slager is het tijd voor een gewone Nederlandse groenteboer," verklaarde Eerdmans. Kortom: we gaan vestiging wel of niet toestaan na een check op afkomst of religie.

Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66 Beeld anp
Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66Beeld anp

Dog whistles, hondenfluitjes, worden dit soort kreten in de Verenigde Staten genoemd.

Bedoeld om te appelleren aan halfbewuste gevoelens van wantrouwen tegen een bepaalde groep, om hun geloof of hun huidskleur.

De uitspraken worden ook op trumpiaanse wijze de ether in geslingerd; via Twitter of een geruchtmakend interview, zonder de kans op tegenspraak van een andere politicus in een openbaar debat.

Hiddema's betoog van afgelopen week was meteen diens eerste begrotingsdebat, en toen hij meermaals over 'negers' begon, werd hij daarop aangesproken door D66-Kamerlid Maarten Groothuizen.

Baudet zelf heeft nog bij geen enkel begrotingsdebat het woord gevoerd, en is daarmee al ruim een maand nauwelijks te vinden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Losse flodder
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het economisch beleid van Nederland. Als het Forum voor Democratie menens is, kunnen ze dan hun plan ontvouwen voor een nieuwe vestigingswet.

Dat zou welkom zijn, dan kan ik het namelijk in een openbaar debat bestrijden. Zo niet, dan is het een losse flodder geweest. Een losse flodder waardoor weer hele bevolkingsgroepen van een snel groeiende politieke partij te horen hebben gekregen dat hun winkels niet deugen en vervangen moeten worden door 'Nederlandse groenteboeren'.

Nee, de focus op afkomst en ras van het Forum voor Democratie moeten we vooral niet normaal gaan vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden