'Focus op de kwaliteitstoerist en op je eigen bewoners'

Met minder coffeeshops en Nutellawinkels wordt de stad aantrekkelijker voor bewoners en de betere toerist, stellen Hans van Tellingen en Jaap Broer.

Hans van Tellingen en Jaap Broer
Amsterdam is een aantrekkelijk uitgaansgebied, maar het mag wat minder. Beeld Amaury Miller
Amsterdam is een aantrekkelijk uitgaansgebied, maar het mag wat minder.Beeld Amaury Miller

Ontwikkelt de binnenstad van Amsterdam zich tot een pretpark, bevolkt door schreeuwende bezoekers die zich grenzeloos misdragen?

Volgens velen klopt dit beeld. En wij kunnen het ook zelf - deels - beamen, want wij zijn dagelijks werkzaam in de binnenstad. En ook wij ondervinden de problematiek.

Grote overlast van lallende Engelse toeristen. Zich misdragende klanten van een coffeeshop op de hoek Herengracht/Utrechtsestraat.

Uitgaanspubliek van het Rembrandtplein dat het trapje naar ons souterrain gebruikt als afvalbak. En veelvuldige auto-inbraken op de Herengracht.

Urban jungle
Amsterdam kent ruim 15 miljoen jaarlijkse overnachtingen. En het aantal groeit. De meeste toeristen blijven in het centrum hangen, met soms dramatische gevolgen.

Zo constateert de Amsterdamse Ombudsman Arre Zuurmond: "Het centrumgebied wordt 's nachts een urban jungle. Waar crimineel geld leidend is en het gezag niet langer aanwezig. De politie kan deze situatie niet langer aan."

Onze nieuwe burgemeester Halsema erkent het probleem. En gaat ook optreden. Want de 'lieve stad' van wijlen burgemeester Van der Laan blijkt niet altijd even lief. Handhaven is goed, maar voorkomen is nog beter. Hoe zorg je ervoor dat de situatie beheersbaarder wordt?

Wij hebben een hekel aan verboden. Het liefste laten wij 'de markt' het werk doen, maar dat geldt niet voor de zogenoemde Nutellawinkels. Uit onderzoeken van Strabo blijkt dat de 'echte winkels' - die zich richten op lokale consumenten - de meeste verdiencapaciteit hebben. En niet de Nutellawinkels.

Jaap Broer. Geograaf, regioloog en partner bij Decisio, een economisch onderzoeks- en adviesbureau. Beeld -
Jaap Broer. Geograaf, regioloog en partner bij Decisio, een economisch onderzoeks- en adviesbureau.Beeld -

Hoe kunnen deze dan bestaan? Waarschijnlijk zijn sommige van deze winkels dekmantels voor criminele activiteiten. Als dat zo is, zou je een dergelijke winkel dienen te sluiten. Als de bedrijfsactiviteit - deels - illegaal is, zijn wij namelijk NIET liberaal.

Het verschil tussen legaal en illegaal: dáár zit de crux. Je moet datgene wat
illegaal is, tegengaan. Datzelfde geldt voor (soft)drugs. Officieel is de verkoop verboden. Alleen onder strenge voorwaarden mag er worden verkocht.

Vaak houden de coffeeshops zich niet aan de regels. Zo hebben ze vaak veel te grote voorraden. Hou op met gedogen als ze de regels overtreden. Sluit de coffeeshops in zo'n geval.

Verbied prostitutie
Verbied ook de prostitutie op de Wallen. Prostitutie is in Nederland legaal zolang het gaat om vrijwillige seks tussen volwassen. Gedwongen prostitutie is echter strafbaar.

Misstanden zoals seksueel geweld en verkrachting komen vaak voor in de prostitutie. En die misstanden kunnen worden aangetoond. Zodat tot sluiting kan worden overgegaan van de werkplekken.

Alleen al vanuit het oogpunt van de mensenrechten is prostitutie onwenselijk. Onvrijwillig werk dat op slavenarbeid lijkt, dat dienen wij als maatschappij niet goed te keuren.

En verder: moet je Airbnb verbieden? Deels. Bezit is namelijk heilig. Als iemand een huis in eigendom heeft, mag deze eigenaar dit huis verhuren aan iedereen.

De crux zit hem echter vooral in het onderscheid tussen koop en huur. Als jij je huis huurt - en al helemaal als dat een sociale woning betreft - is verhuur aan derden per definitie niet correct. Het betreft immers een woning die door de maatschappij wordt gefinancierd.

Daarom: verbied Airbnb voor (sociale) huurwoningen. Handhaaf dit (al deels geldende) verbod ook.

Hans van Tellingen. Geograaf, regioloog en directeur-eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo. Beeld -
Hans van Tellingen. Geograaf, regioloog en directeur-eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo.Beeld -

Kwaliteitstoeristen
Je kunt niet alles oplossen. Amsterdam is nu eenmaal een A-bestemming voor toeristen. Én een populair uitgaansgebied. Maar het mag allemaal wat normaler. En leefbaarder.

Wat van belang is: als stad moet je weten wie je graag wilt aantrekken. En wat je die gewenste doelgroepen wilt laten beleven. Sluit de coffeeshops. Verminder ook de seks op de Wallen. En verbied Airbnb voor huurwoningen.

Als er minder drugs en prostitutie, criminaliteit en witwassende Nutellawinkels zijn, komen er vanzelf minder 'ranzige' toeristen. Toeristen spreiden zal maar matig werken. Amsterdam beschikt over slechts een kleine oppervlakte die interessant is.

Richt je dus op de kwaliteitstoeristen. En richt je op je eigen bewoners.

En is dit niet slecht voor de handel? Nee, integendeel. Er wordt dan minder geld aan drugs en prostitutie uitgegeven, maar de toeristen die er wél zijn, doen de stad juist goed.

Dit zijn de goed bestedende toeristen. Er ontstaat zo meer ruimte voor goede winkeliers en goede horeca. En de binnenstad zal zich dan ook als vanzelf weer meer op de bewoners richten.

Amsterdam is een stad om te wonen. Te werken. En een stad voor kwaliteitstoeristen. Amsterdam mag wel wat meer op Wenen gaan lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden