Ingezonden brief

'Filmmaker moet eens in VS kijken, voordat hij film over Zwarte Piet maakt'

Roger Ross Williams, de Amerikaan die een film wil maken over Zwarte Piet - de 'dirty little secret' van Nederland - zou eens naar zijn eigen land moeten kijken. Dat schrijft B. Smitt in een ingezonden brief in Het Parool.

B. Smitt
De Amerikaan Roger Ross Williams is bezig met een film over Zwarte Piet. Hij vindt het sinterklaasfeest schokkend vanwege de zwarte hulpjes. Beeld EPA
De Amerikaan Roger Ross Williams is bezig met een film over Zwarte Piet. Hij vindt het sinterklaasfeest schokkend vanwege de zwarte hulpjes.Beeld EPA

De Amerikaan Roger Ross Williams weet zeker dat zijn documentaire over Zwarte Piet ons land ernstige schade zal berokkenen. Hij wil beide kanten belichten, beweert hij, maar als hij deze reactie van de rest van de wereld verwacht, weet je al zeker dat dit een documentaire wordt vol suggestieve beelden.

Veel schokkender is wat er in Williams' eigen land gebeurt. In Amerika is rassenongelijkheid nog altijd praktijk. De Ku Klux Klan is nog actief. Ook aan homorechten schort het nodige. Wereldwijde afluisterpraktijken ­worden door de overheid als normaal beschouwd en iemand die dat openbaar maakt, is een landverrader.

Er kan niets gebeuren in de wereld of Amerika bemoeit zich ermee. In de oorlogen in Vietnam, Irak of waar ook misdraagt het Amerikaanse leger zich. Amerika erkent het Internationaal Strafhof niet, zo kan men doorgaan met dit soort praktijken.

Hypocriet
In het internationale politieke verkeer staan voor Amerika uitsluitend de eigen belangen voorop. Amerika schroomt niet veel geld te pompen in en wapens te leveren aan volstrekt foute regimes als dat die belangen ten goede komt. De wapenlobby is oppermachtig en wapengebruik algemeen geaccepteerd. Dat maakt dat schietpartijen op scholen of elders bijna normale praktijk zijn, waarna men hypocriet om onschuldige slachtoffers treurt.

En dan is daar is ineens Roger Ross Williams, shocked over Nederlanders die zich één keer per jaar zwart schminken in het kader van een kinderfeest. Hij is vastbesloten ons dirty little secret aan de schandpaal te nagelen. Hij zou zich beter kunnen storten op de shit uit eigen land.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden