Han Lips

Film over Wilders is niet meer dan een natte wind

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de documentaire Wilders.

Wilders Beeld Viceland
WildersBeeld Viceland

Die Wildersfilm moest natuurlijk één grote zegetocht worden. Voor minder deden de hippe mediavernieuwers van Vice het niet. De hele wereld moest zien waar de ineenstorting van de politieke elite in Europa was begonnen. Bij Geert.

Inmiddels weten we: het is anders gelopen. Maar de PVV stond een jaar of wat terug stijf bovenaan in de peilingen, dus waarom ook niet?

Ook Wilders werd met dit idee over de streep getrokken. De interviews, een buitenkans waar maker Stephen Robert Morse verder niet veel mee deed, moesten gaan over zijn invloed op De Wereldpolitiek na brexit en Trump.

Wilders zou de Europese elite eens een poepie laten ruiken. Maar helaas, het werd een natte wind en dat gold daarmee ook voor de film van Viceland. Die moest het opeens hebben van vragen over zijn haardracht, de jeugdfoto's die Wilders voor het eerst liet zien en zijn nieuwe kittens.

De film mikte dus op een wereldpubliek. Los van de inkijkjes in zijn zwaarbeveiligde privéleven was er voor de Nederlandse kijker weinig nieuws onder de zon.

Vice wierp dan weer wel de suggestie op dat je als vanzelf radicaliseert en in samenzweringstheorieën gaat geloven als je jarenlang wordt afgezonderd van de buitenwereld, iets wat Wilders al twaalf jaar moet doorstaan door alle beveiligingsmaatregelen.

Die vraag even netjes voorleggen aan Wilders zelf was blijkbaar een brug te ver. Dat zou de gezelligheid van de gesprekken maar bederven.

En was er rond het Binnenhof nou niemand te vinden die Wilders nader kon verklaren? De kritische noot moest nu komen van schriftgeleerden en historici die hun analyse nogal eens begonnen met het citeren van een dode filosoof, een heilige uit de vijfde eeuw of de premier van een land dat niet meer bestaat. Geen idee meer wat ze verder zeiden, maar ook dat klonk als gesputter en gespetter.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden