Lezersbrief

'Fijne straat nu plaats op crimineel Monopolybord'

'Als bewoner van de Haarlemmerstraat heb ik van nabij mogen meemaken hoe crimineel geld ook die buurt in twintig jaar heeft overgenomen,' schrijft Hans Pieters in een lezersbrief. 'De overheid staat erbij en kijkt ernaar.'

Het beschoten Restaurant Greenhouse aan de Haarlemmerstraat. Beeld Hendrik Arendsen
Het beschoten Restaurant Greenhouse aan de Haarlemmerstraat.Beeld Hendrik Arendsen

De gemeentelijke ombudsman, Arre Zuurmond, noemde afgelopen week de Wallen een urban jungle, waar crimineel geld leidend is.

In mijn tijd als bewoner van de Haarlemmerstraat heb ik van nabij mogen meemaken hoe crimineel geld ook die buurt in twintig jaar heeft overgenomen. Coffeeshop Barney's is vanuit een souterrain uitgegroeid tot een keten. Verdwenen zijn de Prinsessenbar en het koffiehuis op de hoek van de Buiten Brouwersstraat.

Op de plek van restaurant Lof zit een restaurant waar je 'van je joint kunt genieten'. Overgenomen door de eigenaar van koffieshop The Greenhouse. Een jaar geleden is het restaurant 's nachts na sluitingstijd beschoten. Nadat het de deur weer mocht openen, heeft er meer dan een half jaar elke nacht een auto met bewaker op de stoep gestaan.

De gezamenlijke coffeeshops hebben sinds enige tijd beveiligers door de buurt rondlopen, gekleed als dandy's. Vriendelijke kerels die de orde bewaken en de straatdealertjes een halt moeten toeroepen. De veiligheid is in goede handen.

Criminelen vang je met criminelen, moeten ze op het stadhuis hebben gedacht...

Verdwenen zijn Meeuwig & Zoon, Hollandaluz, restaurant Lof, de Warmteservice, de lampenzaak en veel andere winkeliers. De helft van de plekken wordt ingenomen door aan coffeeshops gerelateerde handel, zoals toeristenwinkels met waterpijpen en growshops.

Zo is een fijne straat met een slechte reputatie, maar een enorm hechte groep bewoners en winkeliers verworden tot een straat op het Monopolybord van crimineel Amsterdam. De overheid staat erbij en kijkt ernaar. De bewoners en goedwillende winkeliers hebben het nakijken.

De aanpak om de straat met miljoenen overheidsgeld op te knappen om zo de coffeeshops en toeristenwinkels terug te dringen is op een totale mislukking uitgelopen.

Beleid maak je niet met een nieuwe straatinrichting, maar met een visie op de stad. ­Amsterdam is verworden tot een narcovrijstaat. Dat mogen we ons stadsbestuur aanrekenen.

Hans Pieters, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden